През 1916 г. на днешната дата е поставено началото на

...
През 1916 г. на днешната дата е поставено началото на
Коментари Харесай

На днешната дата е поставено началото на подводното корабоплаване в България

През 1916 година на днешната дата е сложено началото на подводното мореплаване в България, споделя Националният военноисторически музей.

С тържествена гала в пристанището на двореца Евксиноград закупената от Германия подводница UB-8 е зачислена в състава на военния ни флот под името „ Подводник 18 “.

Тя е създадена в Кил, Германия, въоръжена е с два носови 450-мм торпедни апарата, 37-мм оръдие и картечница „ Максим “. Екипажът в състав от 17 души се командва от лейтенант Никола Тодоров и помощник-командирът мичман I сан Иван Вариклечков.

На 4 и 5 юли 1916 година подводницата извършва първите бойни задания сред нос Шабла и Мангалия, Румъния, след което патрулира край крайбрежията на Черно море от нос Инеада в Турция до Кюстенджа (дн. Констанца, Румъния) за обезпечаване фланга на 3-та войска. До септември 1917 година прави седем бойни похода в северна посока, включително и в румънски води, и два в южна посока – пред Бургас и Созопол, по отношение на предстоящи съветски набези.

Първите български подводничари щурмуват минни полета, правят разузнаване на съперника край Кюстенджа и преследват вражески кораби. След Първата международна война (1915 – 1918) „ Подводник 18 “ е предадена на Франция и откарана в съглашенската военноморска база в база в Истанбул, където е унищожена.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР