Зеленият преход има нужда от ВЕЦ-овете, но не е ясно

...
Зеленият преход има нужда от ВЕЦ-овете, но не е ясно
Коментари Харесай

Могат ли ВЕЦ-овете да произвеждат повече ток

Зеленият преход има потребност от ВЕЦ-овете, само че не е ясно дали те се развиват уместно Хидро мощностите не могат да подписват дълготрайни контракти за продажба на електрическата енергия си Въпреки премиствата по отношение на слънчевите и вятърните мощности в някои аспекти, водните централи изостават
Когато се приказва за зеления преход в България нормално фокусът е върху новите технологии. Но и обичайните мощности могат да бъдат развивани по този начин, че да способстват по-ефективно в заместването на старите въглищни мощности. България да вземем за пример има огромен брой хидроцентрали - построени както по времето на социализма, по този начин и през последните десетилетия. Част от ВЕЦ-овете обаче не способстват за енергийния микс по този начин, както евентуално биха могли.

През 2023 година хидро мощностите в страната са произвели малко под 8% от цялата електрическа енергия, а съставляват 25% от конфигурираните мощности. За да се основат удобни условия за работата на българските ВЕЦ-ове, които играят голяма роля в балансирането и регулирането на електроенергийната система, ще е нужна смяна на регулаторната рамка. За мнозина обаче законово изменение, което би отключило капацитета на хидро централите и би им разрешило да имат същите бизнес благоприятни условия за подписване на частни дълготрайни контракти (PPA`s) като слънчевите централи, би означавало ликвиден проблем.
Реклама
Основният мотив е, че няма да има задоволително предложение на енергийната борса и това ще увеличи цената на тока. Срещу това обаче стои мнението на бранша, че в случай че не се разреши на ВЕЦ-овете да оперират свободно, те сами ще излязат от микса последователно и ще се сътвори същински ликвиден проблем.

Една от аргументите за обстановката, в която се намират хидроцентралите е, че те, изключително дребните, по-трудно пласират продукта си на пазара, тъй като не могат да подписват двустранни контракти, които да има обезпечат предвидимост и непоклатимост на производството и на приходите. В реалност едно от преимуществата на хидроенергията е, че предлага друг артикул от другите зелени мощности, които могат да задоволяват потребностите на потребителите в разнообразни моменти от вятърните и слънчевите централи. Точно по тази причина като се приказва за зелен преход се има поради комбинацията от всички технологии, в това число батериите.
Кой ще предложи ток на борсата
В България ВЕИ централите, пуснати в употреба преди 2019 година, не могат да подписват дълготрайни контракти за покупко-продажба на електрическа енергия (PPA) отвън борсата. А това е важен фактор изобщо в динамичността на предлагането на електрическа енергия на бизнеса в страната, защото множеството мощности, отвън слънчевите, са издигнати преди този момент.

Причината е елементарна - в страната би трябвало да има предвидим и транспарантен пазар, който да регламентира котировките, тъй като в противоположен случай всеки ще е свободен да подписва двустранни контракти с централа и по този метод да се случват корупционни практики, каквито имаше преди при държавните енергийни централи.
Реклама
В същото време обаче енергийният пазар се трансформира и от ден на ден купувачи търсят дълготрайни контракти, които да им подсигуряват непоклатимост. Производителите също избират дълготрайни сътрудници, с оглед прогнозиране и сигурност на приходите, които имат отношение и към стопанската система на капиталовия план, както и с цел да отговорят на условията на финансиращите институции.

" Динамиката на цените през последната година е отличен образец за изгодите от PPA споразуменията, с цел да се понижат рисковете от високата волатилност на цените на електрическата енергия при пораждане на изключителни условия ", декларират от Асоциация " Хидроенергия " пред " Капитал ". Те въпреки всичко могат да оферират електрическата енергия си на борсата " Ден напред " и да обират доходи в пиковите часове, когато соларите не работят, само че този топ бизнес е много по-непредвидим и те елементарно могат да бъдат изпреварени от ниските цени, които предлага АЕЦ " Козлодуй ".

Българската енергийна борса (БНЕБ) предлага разнообразни благоприятни условия за търговия на артикули, само че като цяло хидроцентралите в България, най-много тези отвън обсега на НЕК, не могат да се възползват от кой знае каква еластичност в продажбите на продуктите си. Въпреки че те са измежду най-хубавите балансиращи мощности заради бързия си пуск, акумулиращата дарба на изравнителите към Водноелектрическа централа и опцията да доставят зелена електрическа енергия на добра цена, те мъчно могат да подписват покупко-продажби за дълготрайни артикули през борсата с консуматори (това може да са както супермаркети, по този начин и фабрики), защото там се търсят главно базови артикули, а зависимостта от преваляванията прави производството непостоянно.

Засега България има три огромни корпоративни контракта от вид PPA, като те са напълно съсредоточени на слънчевия пазар. Първият е от началото на 2022г и зарежда, а по-скорошните са свързани с различен телеком и с пловдивския цех.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР