Днес отбелязваме Велики четвъртък! Четвъртият и най-важен ден от Страстната

...
Днес отбелязваме Велики четвъртък! Четвъртият и най-важен ден от Страстната
Коментари Харесай

Велики четвъртък е!

Днес означаваме Велики четвъртък! Четвъртият и най-съществен ден от Страстната седмица на Исус Христос. В християнската традиция четвъртият ден от Страстната седмица е възпоменание за Тайната вечеря.

Според еврейските вярвания денят приключва със залеза на Слънцето и тогава стартира идващият ден. Така Велики четвъртък стартира от сряда по здрач. Същата вечер се организира Тайната вечеря на Божия наследник с Апостолите, по тази причина тя се числи към Велики четвъртък.

След като завещал новата заповед за обич към всички, Христос явил на учениците Си, че ще бъде предаден.

В неразбиране учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Иуда, и Христос му отвърнал така добродушно, че другите не разбрали. Юда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, тъй като той бил ковчежник.

След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина, дето се молил до идването на предателя и залавянето Му.

Предаден от Юда за тридесет сребърника, Исус е изправен на съд пред юдейския Синедрион. Той отхвърля да отхвърли, че е Син Божий, и го осъждат на гибел поради изказванията му, че е „ цар на юдеите “.

Тъй като не могат да изпълнят присъдата без да е одобрена от Рим, изпращат Христос на съд при римския наместник на провинция Юдея префект Пилат Понтийски. Съгласно римския закон предявяването на иск за царска купа е закононарушение.

На въпроса на Пилат: „ Ти цар ли си на юдеите? “ Христос дава отговор: „ Ти го сподели “. В Евангелието на Матей брачната половинка на Пилат сънува оракулски сън и изпраща известие до мъжа си да не убива праведника.

В Евангелието на Йоан и Евангелието на Лука Пилат декларира: „ Аз не намирам никаква виновност в Него “. Въпреки това Исус Христос е наказан на гибел.

Традиции

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника Възкресение Христово. Първото яйце би трябвало да се боядиса в алено.

С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а след това и на всички останали от фамилията.

Това яйце се оставя настрани от другите и се подменя с миналогодишното, което от самото начало е престояло в къщата – да носи здраве, наслада и благополучие на нейните жители. Червените яйца са знак на Христовата мъченическа кръв.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника.

На Велики четвъртък чистенето е освен позволено, само че даже и наложително, само че дамите не трябва да перат. Според една национална поговорка, в случай че дамата пере на Велики четвъртък, както и в случай че простира пране, ще провокира ураганни ветрове, дъжд и градушка.ю

Имен ден

На 2 май Българската православна черква отбелязва Борисовден. На този ден се празнува паметта на един от най-великите български владетели – цар Борис I Михаил Покръстител.

По време на своето съвсем 40-годишно ръководство (от 852 година до 889 г.) княз Борис положил основите на християнството по нашите земи, с което радикално трансформирал живота и ориста на българския народ.

През 864 година дружно със фамилията си се покръстил и приел името на Византийския император – Михаил.

Цар Борис I въвел християнството като публична вяра в Българската страна и покръстил целия народ през 865 година. Наречен “равноапостолен светец ” той приема учениците на Кирил и Методий през 885 година и има значим принос за въвеждането и разпространяването на българската книжовност.

През 889 година непринудено напуснал престола и предал властта на по-големия си наследник Владимир, след което се отдръпнал в манастир. Но недоволните боляри подтикнали новодошлия държател към прелом, с цел да възвърне езическата вяра.

Узнал това, Борис се върнал в столицата Плиска и потушил протеста. Владимир бил свален и на негово място бил подложен по-малкия наследник Симеон.

Цар Борис се върнал към монашеския живот. През 906 година на 2 май великият български властник умира.

Честит имен ден на Борис, Борислав, Боряна, Борил!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР