Зелените отпадъци, клони, листа, храсти, събрани от почистване на междублокови

...
Зелените отпадъци, клони, листа, храсти, събрани от почистване на междублокови
Коментари Харесай

Зелените отпадъци се поставят в чували до контейнерите за смет

Зелените боклуци, клони, листа, шубраци, събрани от разчистване на междублокови пространства и градини, се оставят до контейнерите за боклук в чували. За това напомнят от Столичния инспекторат по отношение на постъпили сигнали за съществуване на зелени боклуци в контейнерите.

Когато жителите почистват общински терени (междублокови пространства) от прораснала растителност, това би трябвало да бъде в съгласие с районната администрация, акцентират от инспектората. Това е належащо, с цел да се избегнат редица проблеми след това като застояване на събраните количества. Порочна процедура е да се изхвърлят други боклуци върху тях и да се образуват замърсявания, както и неприятни гледки. Друга причина, поради която би трябвало да се дефинира мястото на събраните клони и изрязани шубраци, е то да бъде налично за техниката и да няма паркирани коли, които попречват процеса, изясняват от инспектората.

От там показват още, че зелените боклуци като отрязани клони, шубраци и други от семействата не се смесват с други боклуци, като да вземем за пример строителни, едрогабаритни, битови, боклуци от опаковки, почва, пръст, камъни и други

В регионите " Връбница " и " Кремиковци " има обособени места, където жителите да могат да изхвърлят зелените боклуци от частни дворове и градини - листа, треви, клони, шубраци, стебла от растения. Адресите са за регион " Връбница ", с. Мрамор, ул. " Васил Левски " след бензиностанция " Петрол ". За регион " Кремиковци " обособеното място е в с. Яна, на ул. " Св. Ана ", както и в кв. " Челопечене " на ул. " Гилица ".

Българска телеграфна агенция напомня, че зелените боклуци се събират със профилирана техника и се транспортират до Инсталацията за биологично отнасяне на площадка " Хан Богров ". При преработката им се получава компост, който е натурален обогатител на почвата. Той задържа влагата и оказва помощ за по-доброто асимилиране на питателните субстанции от растенията. Компостът се употребява за възстановяване на почвата в столичните паркове и градини. В природата компостирането продължава близо 10 години, а в инсталацията за биологично отнасяне процесът трае към два месеца. Около 11 хиляди тона компост годишно се създават на площадката на общинското дружество от инсталацията за биологично отнасяне на зелени боклуци в Хан Богров.

Българска телеграфна агенция напомня още, че гратис 20 кг. компост могат да получат заплатилите такса " боклук " за неподвижен парцел за 2023/2024 година. Компостът се раздава всеки работен ден от 10:00 до 17:00 ч. на територията на площадка „ Хан Богров “, против документ за платена такса.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР