Здравният министър на Киргизстан, който препоръча отровен корен за лечение

...
Здравният министър на Киргизстан, който препоръча отровен корен за лечение
Коментари Харесай

Арестуваха здравния министър на Киргизстан за корупция при покупка на ваксини

Здравният министър на Киргизстан, който предложи токсичен корен за лекуване против ковид, бе задържан при следствие за корупция при пазаруване на ваксини против Covid-19, съобщи Агенция Франс Прес.

Алимкадир Бейшеналиев бе именуван Аконит, защото популяризираше домакински разтвор на дестилат от аконит (самакитка, вълче биле) като средство за лекуване на ковид и други заболявания.

Прокуратурата на Киргизстан заяви през днешния ден, че той е забъркан в покупката на над 2 милиона дози ваксини над нужните на страната, като постъпленията от тях са били " трансферирани в офшорни сметки ".

Става дума за сума от 1,5 милиона киргизки сома ($19 млн., 17,5 млн. евро), се показва в известието.

Бейшеналиев бе под натиска на свои заместници, които приканиха през май за уволнението му, като го упрекнаха в тормоз над чиновници, в това число със полови насмешки.

Министърът е считан за непосредствен до президента Садир Жапаров, който той уточни като същинския създател на концепцията за потребление на разтвор от аконит в държавните лечебни заведения.

Арестът му провокира спекулации за вътрешни битки в държавното управление. Бейшеналиев се появи обществено до президента в четвъртък сутринта, часове преди да бъде задържан, заяви БНР.

Видеозапис, публикуван от прокуратурата, сподели, че същата вечер мъже във военни униформи влизат в здравното министерство и поставят белезници на министъра.

Бейшеналиев отхвърля обвиняванията и упрекна службата за държавна сигурност, че му оказва напън.

Трима президенти на Казахстан бяха свалени при политически рецесии в някогашната руска република за 30-те и години самостоятелност.

Преди да заеме поста държавен глава Жапаров(53 г.) бе освободен от пандиза по време на хаоса след изборите през 2020 година Той излежаваше присъда по обвиняване за взимане на заложници, което той отхвърляше като безпричинно и като опит за подриване на опозиционните му дейности.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР