- Здравейте, инж. Спасов, миналата седмица излезна много тревожна новина

...
- Здравейте, инж. Спасов, миналата седмица излезна много тревожна новина
Коментари Харесай

Топлофикация Перник: Оставиха под въпрос топлоподаването

- Здравейте, инж. Спасов, предходната седмица излезна доста тревожна вест от " Топлофикация Перник " АД по отношение на опцията през зимните месеци жителите на Перник да останат без топла вода и парно. Наистина ли това е по този начин или е единствено краткотрайно?

- Здравейте! Да, за жалост съществува възможност това да се случи, само че не по наша виновност. Както знаете, ни бе наложена насилствена административна мярка от Министерство на околната среда и водите, която е безсрочна и не знаем по кое време ще бъде прекъсната. Поради тази причина не можем да подсигуряваме осъществяването да ремонтната ни стратегия в период, както и доставките на битова гореща вода и топлинна сила към перничани. Със прекъсването на четвърти и пети парогенератор, Топлоелектрическа централа „ Република ” спра работа. Резервният трети парогенератор, който действа на газ, е в планов ремонт, който ще завърши идващия месец.  Това са трите работещи мощности в Топлоелектрическа централа „ Република ”.

- Доколкото разбрахме от РИОСВ-Перник предлагат Дружеството да експлоатира трети парогенератор. От там споделят, че това е опция на останалите два или бъркам?

- Ако пуснем трети парогенератор, ще създадем нарушаване. Това е по този начин, тъй като в комплексното ни позволение ясно е записано, че той може да се употребява само в случаите, когато една от останалите 2 мощности са в повреда. А сега обстановката не е такава. Странно за нас е по какъв начин може институциите да не си споделят по сред си и сами да ни дават препоръки, с които да нарушаваме разпоредбите. А тяхната отговорност въпреки всичко е да реализират надзор над това.

- За какво в действителност Ви стопираха?

- Според документа, който получихме, сме спрени заради потребление на биомаса в остарял интервал. Проверките минаха добре и съгласно протоколите, които получихме, не са открити нередности. Най-странното е, че за въпросното горене на биомаса, сме били глобявани към този момент и ни е неразбираемо за какво внезапно взеха решение да ни спрат за остарели събития. Искам да подчертая, че за всички тези дейности бяха осведомени Министерство на околната среда и водите. Ръководството на тази институция знаеше какво се случва в нашата централа и ние за това докладвахме и публично всеки един звук биомаса, който сме оползотворили. Мислите ли, че щяхме толкоз умерено да го заявяваме в случай че не беше по този начин, както ви споделям?

- Значи да разбирам, че не " Топлофикация Перник " АД е в основата на лошити миризми от последните дни, които подвигнаха хората на митинг?

- Първо, желая да уточня, че оползотворяването на биомаса няма по какъв начин да провокира неприятни миризми, защото това е био-гориво. Относно миризмите, извършената инспекция публично удостовери обстоятелството, че не идват от нас.

- А от къде идва тогава това замърсяване на въздуха, за което се говорите в последните седмици?

- Не знам и не нас би трябвало да питате този въпрос. Обърнете се към способените институции - Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Изпълнителна агенция по околна среда, КЕВР. Има към кого. Знаете ли, наподобява, че институциите да се оправят с проблемите с въздуха в гр. Перник и най-лесно е да се упрекна Топлофикацията. Предполагам знаете, че на територията на Перник не сме само дружество. Ние питаме за какво на място, където има и други индустриални предприятия не беше направено замерване на целия регион? Защо институциите не се пробваха да открият дали има такова и да създадат премерване? А сякаш дадоха обещание? Единственото, което се сетиха да създадат, е да прекратят активността на едно от предприятията, с цел да могат да покажат, че имат право да затворят избран оператор, само че без съответни претекстове за това. След тези дейности ние бяхме принудени да спрем Централата и топлоподаването към града, нещо за което институциите не бяха и помислили, че ще се наложи.

- Обвиниха Ви, че на територията на вашата топлофикация са складирани боклуци...

- Конкретното място, за което загатват, е отдадено чартърен на външна компания. Тези боклуци, които се съхраняват там, стоят на склад. Към момента не се обработват или местят. Това знам за в този момент сис сигутност, само че не ме карайте да давам отговор от името на компанията за техните бъдещи планове.  Ние просто сме им отдали чартърен повърхност, която в този момент не използваме. Доколкото съм осведомен упоменатата компания има публично позволение за депозиране на боклуци, а и площадката дава отговор на изискванията и разпоредбите за предпазване на съответния тип боклуци. Проведохме диалози с компанията и с цел да успокоят всички поданици, се ангажираха, да изнесат боклука.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР