Заводът за целулоза в Свищов ще използва дървесните си отпадъци

...
Заводът за целулоза в Свищов ще използва дървесните си отпадъци
Коментари Харесай

Свилоза ще прави енергия от биомаса с инвестиция 70 млн. лв.

Заводът за целулоза в Свищов ще употребява дървесните си боклуци за произвеждане на сила. Инсталацията е измежду най-големите и има потенциал 65 т пара за фабриката и 16 мВт ток, който ще се продава. Заради неналичието на дървесина обаче предприятието и новото оборудване не работят.
Планини от дървесни кори, " огромни като Хеопсовата пирамида ". Това заварва притежателят на " Свилоза " Красимир Дачев при приватизацията на предприятието през 1999 година Макар че старите боклуци към този момент са разчистени, при производството на целулоза на площадката в Свищов настоящо се образуват нови количества. Именно тях компанията в този момент ще употребява, с цел да създава пара за фабриката си и електрическа сила за продажба. Изграждането на инсталацията завърши неотдавна, а инвестицията е 70 млн. лева

Заради неналичието на дървесина обаче сега не работи нито целулозното произвеждане, нито новото оборудване. Това сигурно ще се отрази и на периода за погашение на инвестицията, която е финансирана със лични средства и заем от Обединена българска банка. Голямо и без боклук

Изграждането на плана, наименуван " Инсталация за оползотворяване на отпадъчна биомаса за произвеждане на топлинна и електрическа сила ", завърши публично в края на август. С потенциал 65 тона пара и 16 мВт електрическа сила на час, това е едно от най-големите такива уреди в страната.
Реклама
Инсталацията е проектирана и създадена от китайската компания Jinan Boiler Group. Тя ще образова и личния състав за работа, който съгласно известието на " Свилоза " ще е към 50 души. От Регионална инспекция за опазване на околната среда са дали мнение, че не е нужна оценка за влияние върху околната среда (ОВОС).

Предвижда се инсталацията годишно да оползотворява 120 хиляди тона биомаса, което що разреши на компанията да употребява като гориво корите на дървесината, влагана в производството на целулоза, които другояче би трябвало да бъдат депонирани. " На процедура нямаме боклук. Корите ще покриват огромна част от потребностите. Може би ще купуваме 10-20% боклуци от селското стопанство и строителството ", сподели Красимир Дачев за " Капитал ".

Компанията възнамерява да употребява парата за личното си произвеждане и да продава електрическата енергия, за което чака лиценз от енергийния регулатор и присъединение към мрежата. Предимството й е, че заради естеството на работа на " Свилоза " централата може да създава ток непрестанно - 24 часа, 7 дни в седмицата. " На процедура ще работим като базова мощ ", посочи Дачев.
Реклама Предимството на централата е, че може да създава ток непрестанно и по този начин на процедура ще работи като базова мощ.
Заводът и сега създава повече ток от нужните му 6 мВт. Това става посредством 8-мегаватов турбоагрегат в содогенерационния казан, където се оползотворяват химическите останки от производството на целулоза. " С тази система рециклираме химикалите, а непряк резултат е, че при горенето получаваме ток ", изясни Дачев. Ковид закъснение в Ухан Решението за построяването на инсталацията на биомаса е взето поради наставление на Министерството на околната среда и водите. Причината е, че за производството на целулоза " Свилоза " употребява обелена дървесина, а корите остават като боклук. Натрупването им на площадката на завода обаче основава екологични опасности поради нездравословните газове, които се отделят при гниенето.

Подготовката на плана стартира преди пет години, само че коронавирус забавя осъществяването му. По думите на Дачев още през 2018 година компанията е платила 100% от цената на китайските снабдители, само че пандемията се е оказала непредвидена спънка. " През 2020 година Китай беше затворен, през 2021 година имаше политика на нулев толеранс и страната беше полузатворена, а турбината и генератора ги правеха в Ухан ", изясни той.

Оборудването стартира да идва едвам предходната година и по този начин вместо да проработи през лятото на 2020 година, както е планувано, централата е пусната три години по-късно. По-големият проблем е, че това закъснение е оскъпило плана, най-много поради увеличената цена на превоза. " Беше очакван за 50 млн. лева, стана 70 млн. лева ", изясни той. Дърво за производителите Дори и в този момент, когато е приключена, инсталацията към момента не е пусната. Причината е, че с цел да работи тя, би трябвало да работи и производството на целулоза, а то сега е на пауза поради неналичието на дървесина. " Държавата малко ни подведе, тъй като цялата ни капиталова стратегия се базира на държавната стратегия за дърводобив, която е възходяща - усилва се добивът на дървесина, тъй като се усилва и прирастът ", сподели Дачев. През последните 4-5 години обаче добивът е понижен поради по-слабия приръст - нещо, което Дачев изяснява с това, че за гората не се поставят грижи и не се чисти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР