Тихомълком, под масата служебното правителство се опита да прокара едно

...
Тихомълком, под масата служебното правителство се опита да прокара едно
Коментари Харесай

Детска болница в София – тука има, тука няма

Тихомълком, под масата служебното държавно управление се опита да прокара едно мръсно решение за строителство на частна детска болница, за сметка на държавната. Големият въпрос е против какво, разясниха пред “Труд news ” медици, цивилен сдружения и политици.

След гневните реакции за възможен неуспех на дълго чаканата Национална педиатрична болница и дълги размишления служебният министър председател Димитър Главчев в 16.58 часа през вчерашния ден заяви, че е разпоредил да бъде анулирано противоречивото решение, което позволяваше на Търговска лига да строи болница “Мама и аз ”. Нещо повече – казано бе, че ще би трябвало да се понесе отговорност и че ще го отнесе здравната министърка Галя Кондева. Нищо, че съгласно членове на Министерски съвет сходни решения без предписание “отгоре ” не се вземат.

В последна сметка, най-малко към този момент частната болница “Мама и аз ” няма да се строи. Ще чака по-добър миг, разясниха шефове на здравни заведения.

“Казусът национална детска болница към този момент наподобява на “тука има – тука няма ” и ще има дипломатични диалози на тематика подкуп, разясниха представители на пациентски организации.

С действието си служебният кабинет безусловно направи опит да шиканира построяването на държавна детска болница, разясниха пред “Труд news ” депутати от разнообразни парламентарни групи и медици-педиатри с дълготраен опит.

В известието от Министерския съвет на 30 април беше решението на служебния кабинет, че вложителят ще строи на личен парцел на отзивчиво място в София, а планът е над 120 млн. лв..

Нещо повече, беше оповестено, че е предходна и процедурата по Закона за лечебните заведения и е получено мнение от НЗОК, съгласно което “се смята за допустимо финансирането на декларираните действия в интервала на тяхното осъществяване в границите на одобрените от Надзорния съвет на НЗОК финансови параметри на лечебното заведение за подписване на контракт с НЗОК ”.

От служебния кабинет оповестиха още, че “проектът ще бъде осъществен с парични средства от комерсиалната активност на вложителя, както и посредством средства от банкови институции ”, а упоритостта е частното лечебно заведение да бъде приключено след 48 месеца.

“Проектът по построяването на държавна национална детската болница започва в ръководството на ГЕРБ през 2020 година и с решение на Министерски съвет беше избран за обект с национално значение. ГЕРБ постоянно е подкрепяла и поддържа този план – за построяването на държавна национална детската болница като план със стратегическо значение за България ”, оповестиха в публична позиция от партията на Бойко Борисов.

От ГЕРБ припомниха, че Народното събрание гласоподава планът на решение единомислещо на 14.02.2024 година за Национална детска болница. И означават: “всички държавни управления – без значение служебни или постоянни – да работят за осъществяването на този народен приоритет ”.

От ППДБ бяха безапелационни, че “изграждане на частна болница във типа, в който Министерският съвет реши, опорочава идеята за национална болница, която да обезпечи безотказен достъп на всички нуждаещи се ”. “Това слага под риск и обезпечаването на задоволително по брой и подготовка личен състав в бъдещата държавна конструкция ”, обявиха в своя позиция от ППДБ. И предизвестиха, че внасят сигнал в прокуратурата и ДАНС за инспекция на изискванията, при които е издадено разрешението, както и на разбора на потребностите от откриване на частната болница, който е осъществен.

По-рано денем остра реакция имаше и от ръководителя на Движение за права и свободи Делян Пеевски: “Призовавам служебното държавно управление неотложно да анулира решението си за създаване на частна детска болница, взето във вторник. Недопустимо е страната да абдикира от основната си отговорност – запазване на здравето и живота на децата. Българските жители би трябвало да научат кой подведе Министерски съвет да вземе сходно решение и чии лобистки ползи обслужи ”.

“Решението на държавното управление за частна детска болница е неуместно. Това служебно държавно управление е на път да посегне тъкмо там, където никой не се е осмелил до в този момент – здравето на личните ни деца да отиде в частни ръце ”, разяснява и водачът на АБВ Румен Петков.

Президентът Румен Радев: Правителството да премисли решението

Призовавам държавното управление да премисли взетото решение за основаване на частна детска болница, а народните представители да упражнят надзор върху дейностите на изпълнителната власт, за който поеха отговорност. Това се декларира в позиция на президента Румен Радев във връзка решението на Министерския съвет за одобрение на плана за градеж на частна детска болница “Мама и аз ”.

Радев отбелязва, че по време на служебните държавни управления, за които той е носил отговорност като президент, са били отбити всички лобистки опити за приватизиране на детското опазване на здравето. “Служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев обезпечи терен за построяването на Национална детска болница, изготви обстоен организационен проект и обезпечи съдействието на Европейската капиталова банка за построяването. За страдание, след това тематиката бе пренебрегната, а днешното служебно държавно управление вместо да придвижи напред този план, способства за превръщането на една общественозначима идея в частна и за затвърждаване на практиката опазването на здравето да работи на правилото на облагите, а не в социална изгода ”, се показва още в позицията.

Общественият съвет за основаване на Национална детска болница: Няма потенциал за две педиатрии

Интересите на частни структури се слагат пред ползите на обществото

Решението беше гласувано в последния работен ден при цялостна липса на бистрота и осведомително затъмнение, се показва в позиция на Обществения съвет за основаване на Национална детска болница.

Посочено е, че съветът повече от година упорства, че София и районът нямат финансовия и кадрови потенциал да захранят две огромни, многопрофилни детски лечебни заведения. В края на предходната година това беше потвърдено и от Анализа на потребностите от детска болница, направен по искане на Министерство на здравеопазването с техническата поддръжка на Европейската капиталова банка.

Според този разбор единствено в София и в района не доближават 123 лекари с педиатричен профил. Сестрите са сериозно малко и в обезпокоително преклонна възраст.

Одобряването на частния план минира основаването на Национална детска болница и слага под въпрос всички положени до този миг старания и поети задължения. С приемането на това решение авансово се залага недостиг на фрагменти и се основават спомагателни пречки пред така и така мъчно и тежко напредващия държавен план, сочат още от публичния съвет.

Интересите на частни структури се слагат пред ползите на обществото без да е ясно по какъв метод това решение ще се отрази върху детското опазване на здравето в София и в района, предизвестяват от гражданската организация.

Архивите приказват

От складче за медикаменти до верига от частни лечебни заведения

Планират частен медицински университет

Още през 2002 година Forbes написа за размаха, с който се развива “Търговска лига ” и за нейния създател Тихомир Каменов.

Основателят на “Търговска лига ” е юристът по интернационално право Тихомир Каменов. Дружеството води началото си от 1991 година, когато стартира с импорт на фармацевтични артикули, а през днешния ден сдружения в групата са Българския кардиологичен институт, “Чайкафарма ” – профилирано за произвеждане на генерични и лицензирани медикаменти, “ДаллБогг ” – в секторите застрахователно дело и универсални пенсионни фондове.

Още през 2002 година във Forbes има пространна публикация за триумфите на “Търговска лига ”, която и до през днешния ден е в уеб страницата на компанията. В нея се споделя началото на “Търговска лига ”: Каменов, който е ученик на на Юридическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски ”, стартира бизнеса от складово помещение в панелен блок.

През 2007 година Тихомир Каменов основава и Български Кардиологичен Институт и се стартира със основаването на национална мрежа от високотехнологични кардиологични лечебни заведения и центрове.

Според информацията от общодостъпните данни в уеб страницата на Български Кардиологичен Институт, на 24 юни 2008 година е открита първата профилирана кардиологична болница в Северозападна България – в Плевен.

На 31 октомври 2008 година е открита първата профилирана кардиологична болница в Централна Северна България – в гр. Велико Търново, а на 22 ноември същата година – се прави такова звено и в Ямбол. Година по-късно, през 2009 година на 5 ноември открита втората профилирана кардиологична болница в Североизточна България, този път в Шумен – СБАЛ “Мадара ”.

През 2017 година на 27 февруари към този момент е открита и първата многопрофилна болница за сложно лекуване на сърдечносъдови и мозъчносъдови болести в Плевен – МБАЛ “Сърце и Мозък ”.

В Бургас постройката на “Сърце и Мозък ” печели първо място в категория “Социална инфраструктура – здания опазване на здравето ” на тазгодишния конкурс “Сграда на годината България 2021 година ”, а съгласно информация в медиите “Търговска Лига – Глобален аптечен център ” АД влага 150 млн. лева в построяването и оборудването на 9-етажната постройка.

Миналата година още веднъж в Плевен е открита и “Мама и Аз ” – първата новопостроена клиника за майчино и детско здраве, която е в новоизграден особено за тази цел корпус на “Сърце и Мозък ”.

МБАЛ “Сърце и Мозък ” би трябвало да бъде открита и в Кърджали. В началото на тази година (08 януари 2024 година, б. р.) кметът на града Ерол Мюмюн и ръководителят на борда на Българския кардиологичен институт проф. Тони Веков подписаха контракт за покупко-продажба на имот, върху който следва да бъде построена високотехнологична болница “Сърце и мозък – Кърджали ”, както и частен медицински университет. На церемонията участва и Тихомир Каменов, ръководител и създател на фирмената група на “Търговска лига ”, вложител на плана, който би трябвало да започва през есента.

Частната верига трябваше да открие болница “Сърце и Мозък ” във Враца, като през 2023 година даже беше направена първа копка за съвременна постройка на 6 етажа, само че планът беше спрян.

Не се реализираха и заплануваните вложения за над 100 млн. лв. за изграждане на частна болница “Сърце и Мозък ” в София – Казичене, защото здравното министерство отхвърли осъществяването на нови медицински действия на Многопрофилна болница за интензивно лекуване “Сърце и мозък ” в регион “Панчарево ”.

ДКЦ на 3 етажа, 629 кревати

Започва строителство на 11 дка и вертолетна площадка в Аксаково

Търговска лига – световен аптечен център АД възнамерява да построи огромна частна многопрофилна болница в прилежащата до Варна община Аксаково. Това сочи съобщение за капиталово предложение, подадено в РИОСВ-Варна в края на февруари по отношение на преценка на нуждата от осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда.

Според документа бъдещата МБАЛ “Сърце и Мозък ” ще бъде издигната върху два терена край Аксаково с повърхност от 11,5 дка. Сградата ще е с два подземни и осем надземни етажа с общо 46 600 кв. м застроена повърхност. Предвидени са 629 кревати, близо 400 паркоместа, общ личен състав от 700 души и хеликоптерна площадка на покрива. Към стационара ще има 3-етажен диагностично съвещателен център, с 65 кабинета и аптека, в които ще работят 150 индивида. В постройката ще има кафене, а под нея 305 паркоместа.

trud.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР