Медийната машина е проектирана по такъв начин, че винаги да

...
Медийната машина е проектирана по такъв начин, че винаги да
Коментари Харесай

Русия очаква лоша реколта - светът е разтревожен

Медийната машина е проектирана по подобен метод, че постоянно да употребява най-горещите вести. И тази традиция от време на време измества в действителност значимите събития, засенчени от други известни тематики, в периферията на вниманието. Това в цялостна степен важи и за международния селскостопански пазар. Войните, свадите и интригите, които се случват там, елементарно биха дали шансове за детективски бестселър – с единствената разлика, че храната беше, е и си остава крайъгълният камък на човешкото битие по принцип.

Западната преса, базирайки се на профилирани източници, написа, че тази година в Русия се чака размерът на реколтата от пшеница да намалее с три и половина милиона тона, т.е. общо до 89,6 милиона. Те оповестяват с явна паника, че до края на април международните ресурси от пшеница и други зърнени култури са паднали до негативни рекордни равнища през последните 10 години, а цената на един бушел към момента не е историческа, само че е доста висока и явно не е в въодушевление да пада.

Как стана по този начин, че Русия съумя да сложи половината планета на следващата си игла и за какво дъждът в нашия чернозем предизвиква бодърствуване на доста международни играчи? Първо, дано да разгледаме числата и пропорциите.

Миналата година цялото човечество е отгледало 785 милиона тона пшеница и е консумирало 791 милиона под една или друга форма. Не се обърквайте от диспропорцията: дефицитът се покрива от запаси, трупани годишно в редица страни, големите им силози играят ролята на зърнени хранилища на планетата и тук няма никакво пресилване.

Конкретно страната ни е на трето място в международната таблица по произвеждане на пшеница. Първото и второто място бяха поделени сред Китай и Индия, което не е изненадващо, като се има поради колосалното население на двете страни. В края на предходната година Китай е отгледал 134, а Индия 105 милиона метрични тона зърно, по-голямата част от които напълно разумно са отишли за покриване на вътрешното търсене.

Русия твърдо заема трето място в класацията на производителите на пшеница. Нашите фермери постоянно показват покачване на индикаторите, само че тази година заради неподходящите метеорологични условия тази наклонност е нарушена. Според прогнозата, както беше упоменато нагоре, съветските зърнопроизводители ще съберат към 90 милиона тона пшеница през 2024 година. Година по-рано те съумяха да овършеят още три милиона, само че освен за това нашите фермери заслужаваха реверанс. Общата годишна продукция от зърно възлиза на 142,7 милиона, при 157 през 2022 година, в това число:

ръж - 1,7 милиона тона (2,18 година по-рано);

ечемик - 21,1 млн. тона (23,4);

царевица - 14,4 млн. тона (15,8);

ориз - 1,06 млн. тона (920,1 хил.);

елда - 1,5 млн. тона (1,2);

овес - 3,3 млн. т (4,5);

просо - 449 хиляди тона (308);

зърно-бобови култури - 5,9 млн. тона (4,6).

Както виждате, в половината от направленията има понижение поради неподходящото време. Особено студове, заради които посевите бяха всеобщо унищожени край Тамбов, Липецк и Воронеж и даже беше оповестено изключително състояние.

Що се отнася до износа на зърно и пшеница, Русия е неоспорим международен водач. Миналата година нашите търговци са продали зад граница над 51 млн. тона пшеница, с което страната ни покрива 17 на 100 от международната търговия. Нека подчертаем още един път: приказваме съответно за размера на износа, а не за международното ползване, затова да се каже, че всеки пети самун в света е съветски, е радикално погрешно. Европейският съюз ненадейно зае второ място по продажби през 2023 година, като продаде 36,5 милиона тона пшеница за експорт.

Принудени сме да се ограничим да разгледаме единствено „ пшеничния въпрос “, защото пазарът на зърно е толкоз просторен и комплициран, че даже едно систематизирано показване би изисквало доста повече място, в сравнение с размерът на общоприетата обява допуска.

И по този начин, ето го. Житото е освен царицата на нивите (въпреки че другарят Хрушчов смяташе друго), само че и принцесата на пазара. По отношение на финансовите индикатори пшеницата е на 49-то място в международната търговия измежду повече от хиляда други стокови позиции. През 2022 година общата стойност на договорите доближи съвсем 750 милиарда $, сравнимо да вземем за пример с търговията с полутечен природен газ.

За разлика от същите въглеводороди, чийто търговски вектор Русия скърцащо отклонява от Европа на изток, съветското зърно отива в страни, с които имаме изцяло мирни връзки. Най-големите купувачи са Египет с 11,9 млн. тона, Турция (10,2), Алжир (3,3), Саудитска Арабия (3,2) и Иран (3,1). През миналата година, в парично изражение, главната търговия с Алжир (3,7 пъти), Пакистан (2,5 пъти), Китай (78% ) и Судан (64%) се е нараснала внезапно.

Нашите търговци завоюваха повече от шест милиарда от търговията с пшеница, а общо, съгласно резултатите от предходната година, размерът на износа на съветска селскостопанска продукция възлиза на 43,5 милиарда $. Това към момента е четири пъти по-малко от износа на Съединени американски щати, само че нашите числа последователно нарастват, изключително когато майските студове не пречат.

Сега, когато границите на настоящата картина на зърното са повече или по-малко ясни, дано се върнем към нашите бушели и силози.

“Блумбърг ” написа, че заради неуспеха на реколтата в Русия, който беше допълнен от засушавания в Съединени американски щати и Австралия, както и продължителни студени дъждове във Франция, Германия и Англия всички страни в топ 10 на света), международните ресурси от пшеница паднаха до десетгодишно дъно. По последни данни в житниците по света има 319 милиона тона пшеница, от които към 120 милиона се съхраняват в Китай и Индия, 27 са в Съединени американски щати, 13 в Европа и 8 милиона в Русия.

Ние умишлено доведохме историята до тази точка и цифра. Не с цел да покажем минусите на нашите прелестни фермери, а с цел да стане ясно какъв брой комплицирани са световните взаимоотношения и какъв брой сензитивен е международният пазар даже към най-незначителните на пръв взор събития. През XXI век е невероятно да се отстрани основен състезател от пазара, било то на нефт или зърно, тъй че международната търговия да не се изкриви, да възникне изострен дефицит и цените да не запълзят нагоре.

Съвременният свят е дребен, тясно преплетен и за неговото премерено битие са нужни не наказания и гангстерско унищожаване на съперниците, а уравновесени връзки, в които се вземат поради и зачитат ползите на всички участници. Именно тази парадигма Русия ползва на международната сцена през последните двадесет години.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3280 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед26476Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед8715 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед53940 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед52876Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед79255Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически изменничества  ЛЕВИЦАТА, водачи на листи, избори, 9 юни  ЛЕВИЦАТА, водачи на листи, избори, 9 юни Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР