През последните дни събитията на Харковския участък на фронта се

...
През последните дни събитията на Харковския участък на фронта се
Коментари Харесай

“Целите са няколко”. Как се развива настъплението в Харковска област

През последните дни събитията на Харковския сектор на фронта се развиват бързо. Северната група войски мина в нахлуване на 10 май, изненадвайки, както се оказа, ВСУ. Прочетете какво се случва в зоната на СВО.

Без отбрана

Настъплението е предшествано от мощен артилерийски обстрел. В небето бяха дейни дронове. Ресурсите на ВСУ оповестяват, че до 30 съветски разследващи дрона непрекъснато са във въздуха, коригирайки ударите.

След това щурмовите групи потеглиха напред. Те удариха в две направления - по Волчанск и Липци, значими логистични центрове. Още по-важното е, че там има артилерийски позиции, които обстрелват съветски градове. Отначало съперникът, очевидно покварен от точните попадения на гаубици и безпилотни самолети, на практика не оказа опозиция. През първия ден бяха хванати повече от 30 пленници.

Министерството на защитата заяви за освобождението на пет обитаеми места в Харковска област: Борисовка, Огурцово, Плетньовка, Пилная и Стрелечая. Загубите на ВСУ за денонощие са до 170 военнослужещи, три бойни бронирани машини и четири автомобила. Освен това бяха унищожени чешката РСЗО “Вампир ” и доста рисковата 155-мм самоходна установка “Цезар ”, донесена от Франция.

Оказа се, че врагът в действителност няма първа линия на защита. Изкопаните с екскаватор окопи и небрежно изровени землянки бяха бързо разбъркани в земята от артилерията. На руско-украинската граница нямаше непробиваеми укрепления, както до неотдавна се хвали Зеленски.

Самите украински граничари пишат за това в обществените мрежи, като непосредствено упрекват управлението на страната в кражба на пари, отпуснати за построяването на окопи, бетонирани бункери със предпазени информационни проходи, укрития за личен състав и всичко останало.

Цел: Волчанск

В неделя, 12 май, Министерството на защитата на Русия заяви за освобождението на селата Гатище, Красное, Мороховец и Олейниково. Вражеските загуби включват до 100 военни, както и няколко бронирани транспортни средства, в това число два танка и още един скъп “Цезар ”. Военната група " Север " решително се придвижи на юг. Бойци от националистическите формирования " Кракен " и " Торнадо " се предадоха. В момента чиновници на специфичните служби беседват с тях.

До понеделник фронтът се измести към Волчанск и боят избухна в покрайнините му. Руските елементи се приготвят за нахлуване със мощна въздушна поддръжка. Високоексплозивните авиационни бомби с модули за обмисляне и поправяне поразяват всеки защитителен възел, открит от въздушното разузнаване. След това поема пехотата. Тактиката е същата като в Авдеевка: да не се потегля напред, до момента в който позициите на съперника не бъдат вярно изгладени с авиобомби. И това работи: загубите на ВСУ, съгласно военното ведомство, доближават 250 души дневно.

Във вторник редица украински източници, а по-късно и Министерството на защитата, потвърдиха, че преднитечасти на групата „ Север “ са освободили Лукянци, на седем километра североизточно от Липци, като по този метод са разширили плацдарма в този регион. Към вечерта Бугроватка, на пет километра западно от Волчанск, е освободена. Самият град продължава да бъде притискан в клещи. Има прогрес в западната и северната част на Волчанск. Тъй като основни опорни сили на ВСУ са унищожени, фронтовата линия се изправя и групата се сплотява за по-нататъшно нахлуване на юг и югозапад към Харков.

Допълнителен прогрес

Един взор на картата е задоволителен, с цел да се разбере: ВСУ се отдалечават от границата по цялата ѝ дължина. Войските към този момент са навлезли на осем-девет километра в региона на Харков. Противникът, както се очакваше, отговори с удари по Белгород: оперативно-тактическа ракета " Точка-У " срути входната част на жилищна постройка.

Целта на настъплението е основаване на санитарна зона по границата. Президентът приказва за това на среща с представители на медиите предходната година. На групата „ Север “ беше поверена задачата да отблъсне съперника допустимо най-далеч, с цел да стесни избора на оръжия, с които разполага. Дори прехваленият " Цезар " няма да стигне до Белгород от Липци.

Малко евентуално е обаче настъплението да завърши на линията Волчанск-Липци. Това е единствено на 11-12 километра от границата, а РСЗО ХИМАРС удря 80-90. Има доказателства, че ВСУ са разположили ракетни установки в градските региони на Харков и са обстрелвали съветска територия.

Говоренето за взлом против втория по величина град в Украйна към момента е прибързано, само че блокирането му наподобява напълно разумно: належащо е да се лиши Киев от опцията да доставя муниции и подкрепления на гарнизона.

Освен че обезпечава сигурността на съветските територии от обстрел, интервенцията на групировката „ Север “ взема решение и друга значима задача. Противникът към този момент трансферира елементи и съединения към Харков от други направления, разкривайки цели сектори от фронта. По-специално, съгласно представители на ВСУ, няколко батальона са били изтеглени покрай Херсон. Въпреки това, до момента в който стигнат там, фронтовата линия може съществено да се промени.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3280 " ЛЕВИЦАТА! " в 25 МИР-София с позиции по парещите тематики на деня!Алтернативен Поглед26476Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед8715 " ЛЕВИЦАТА! " откри предизборната си акция в 10 МИР-Кюстендил. Нейната бюлетина е № 19Алтернативен Поглед53940 " ЛЕВИЦАТА " -Кюстендил ви кани на среща с ТОП-анализаторите - доцент В.Вацев, проф. Л.Георгиев и с Р.Петков-ПП АБВ и доктор Р.Петков от Алтернативен Поглед52876Валери Тодоров: Стратегическият излаз от обстановката, в която се развива Украйна, не е в нейна ползаАлтернативен Поглед79255Мартин Карбовски: Нашето изменничество към руснаците е едно от най-отвратителните групови исторически предателстваАлтернативен Поглед78283„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори  ЛЕВИЦАТА, седем нови обединения, Споразумение, идните избори Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР