Защо? е любимият въпрос на децата. За тях светът е

...
Защо? е любимият въпрос на децата. За тях светът е
Коментари Харесай

Като мускул: Как да тренирате любопитството си

" Защо? " е обичаният въпрос на децата.

За тях светът е ново място и те се стремят да го учат с всеки минал ден.

" Любопитството е заложено в мозъка ни ", изяснява Скот Шигеока, създател на книгата " Търсене: Как любознанието може да преобрази живота ви и да промени света ".

Неслучайно, редица изследвания откриват, че бебетата преглеждат нови предмети по-дълго време, в сравнение с към този момент познати. Съществува обаче мит, че единствено децата са любопитни.

" Мета-анализ на над милион участници в десетки проучвания, открива, че в действителност ставаме по-любопитни през целия си живот ", споделя Шигеока, представен от Fastcompany.

" Често това е една от тези свръхспособности, сходна на творчеството. Ако ти споделят " Ти не си изобретателен, не си художник или не си любопитен " може да загубиш или притъпиш тези качества ".

Вътрешното любознание може да се възвърне.

Според Шигеока, то е като мускул, който би трябвало да се тренира. Ученият предлага няколко трика, които могат да оказват помощ да държите любознанието си във форма.

Признавайте си

" Знаем, че постоянно преувеличаваме догатките, които хората вършат за нас ", изяснява Шигеока.

Например проучване на Университета в Пенсилвания откри, че демократите и републиканците считат, че отсрещната страна не ги харесва два пъти повече, в сравнение с в реалност.

" Често ускоряваме омразата, която допускаме, че другите хора изпитват към нас, изключително в случай че произлизаме от разнообразни групови идентичности. Предположенията ни постоянно са неправилни или не са задоволително нюансирани. Това, което оказва помощ, е да вникнете в същността на това, от кое място идва някой, и да го разберете по-добре, с цел да можете интензивно да поддържате връзка и да изградите по-силни връзки с хората към вас. "

Вместо да допускате, станете " признавач ", като признавате, когато грешите или не знаете отговора. Например може да кажете: " Разкажи ми повече ", когато ви кажат, че грешите. Дайте приоритет на ученето и израстването и си напомняйте, че хората са устроени да простят.

Изучавайте

Това може да е толкоз просто, едвам си кажете: " Днес по време на обяда имам намерение да бъда любопитен и да диря благоприятни условия да задавам въпроси, а освен да споделям отговори. "

Любопитството на Шигеока го кара да се впусне в 13-месечно гонене, с цел да разбере хората, които са разнообразни от него. Той посещава манифестации на Тръмп и мегацъркви, появявайки се с любознание, с цел да разбере другите.

" Като хомосексуален човек, който отива в организации, които имат анти-ЛГБТК законодателство и възгледи, си мислех, че ще бъда посрещнат с ненавист. Като демонстрирах любознание, разбрах, че можем да забележим общата си човешка същина и да се разберем по-дълбоко. "

Не е належащо да отидете на протест на противниковата политическа партия, с цел да изградите своето мнение.

" Това е все едно да отидеш във фитнеса и да изтласкаш 250 кг. Вместо това отидете и вдигнете няколко гирички. Чувствате се добре и част от това положително възприятие създава допамин ".

Уважавайте другите

Когато не се преценявате с страстите на някого, вие го обезценявате.

Това може да се случи несъзнателно, да вземем за пример като сте залепени за телефона си, до момента в който някой ви приказва, или като не поддържате зрителен контакт с някого в обслужваща роля.

Любопитството е обвързвано с признаването на достолепието на другия човек, даже в случай че не всеки път сте съгласни с неговата позиция.

Всичко стартира с това да знаете по кое време би трябвало да споделяте и по кое време да слушате - споделя Шигеока.

Например, слушайте, в случай че сте част от група с по-голяма обществена власт, в случай че към този момент сте чути и в случай че вашите възгледи са постоянно представяни в обществената просвета.

Споделяйте, в случай че сте част от групата с по-малка обществена власт, в случай че вашите възгледи са рядко показани и в случай че не сте постоянно чувани във взаимоотношенията.

Отидете под повърхността

И най-после, приветствайте любознанието в сложни моменти, като разрушено сърце, смяна в кариерата, пренасяне или загуба, споделя Шигеока.

" Може да се откажем от желанието да бъдем любопитни в един в действителност сложен диалог или по време на спор, само че тъкмо тогава можем да извлечем най-голяма изгода от него. Именно тогава можете да научите най-вече за себе си или за другите ".

Любопитството има набор и множеството хора обичат да се подвизават в това, което Шигеока назовава " плитък край ". Придвижването по спектъра към дълбокото любознание е мястото, където се случва трансформацията.

Например, вместо да попитате някого: " Как се казваш? ", отидете под повърхността до мястото на по-богатите истории и полезности. Попитайте: " Каква е историята на името ти? На кого си кръстен? " Това ви дава по-дълбока визия кой е индивидът пред вас ".

Любопитството може да бъде мощ за свързване.

" То има силата да промени гледната ни точка и метода, по който се движим в света. Мисля, че тъкмо там би трябвало да насочим любознанието си. " добавя Шигеока.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР