Защо американците оставят все повече пари на обслужващия персонал по

...
Защо американците оставят все повече пари на обслужващия персонал по
Коментари Харесай

САЩ: Бакшишът показва характера на клиента?

Защо американците оставят от ден на ден пари на обслужващия личен състав по кафета, питейни заведения и заведения за хранене? Бакшишите в САЩ се считат за част от прихода, защото часовата отплата нормално не е висока за специалностите в областта на услугите, разяснява АРД.

Почти на всички места в Съединени американски щати, където се заплаща с карта, екранът на касовия уред ви подканя да добавите бакшиш към окончателната сума от сметката. Наистина ли би трябвало да се даде бакшиш на служителя, тъй като е подал бутилка вода на гишето? Или на бармана, тъй като ви дава чаша с кафе?

Пандемията промени и бакшишите

Всичко стартира с пандемията от ковид, по време на която доста хора в Северна Америка, също както и другаде по света, пожелаха да поддържат закъсалите заведения за хранене и техните чиновници с прочут бонус, споделя професор Майкъл декор Масоу от Университета в Гуелф, Канада. " След това се върнахме към естествения живот и доста хора си мислеха, че тази процедура ще изчезне. Но това не се случи. "

Бакшишите в Съединени американски щати като цяло имат напълно друг темперамент от тези в Европа, изяснява политоложката Холона Окс от Университета в Пенсилвания. Тя е интервюирала доста от представителите на обслужващия личен състав. " Открихме, че чиновниците не възприемат своите бакшиши като премия за положителното обслужване, а като израз на характера на клиента ", споделя тя. А кой желае да бъде възприеман като изключително свидлив в ресторанта?

Колко е естественият бакшиш?

Инфлацията на бакшишите се трансформира във все по-голям феномен в Северна Америка, показва АРД. Дълго време доста хора драговолно оставяха повече пари над нормалната сметка. Компанията за разплащания " Square " оповестява, че през последното тримесечие на 2022 година американците са оставяли бакшиши, които са били приблизително със 17% по-високи, в сравнение с през същия интервал на миналата година. Дори и в заведенията за хранене за бързо хранене, където обслужването не е изключително интензивно, записаното нарастване на сумите е било с 16 на 100.

За притежателите на заведения тази система е доста комфортна. Тя икономисва спомагателни разноски за личен състав. Вместо да получат значимо нарастване на заплатите, чиновниците би трябвало да се надяват, че клиентите ще продължат да им оставят великодушни бакшиши. Има и друго: в Съединени американски щати хората все по-често заплащат с карта. Вместо да се питат клиентите дали желаят да надплатят над сметката и да вкарат сами съответната сума, в този момент автоматизирано им се предлага надлежно ниска, междинна или висока сума за бакшиш, показва още професор декор Масоу. " Психологически ние сме склонни да дадем бакшиш към междинния, а тази система ни подтиква да дадем повече, в сравнение с в действителност сме желали. "

Тихо неодобрение

Ала измежду някои американци последователно нараства недоволството от това, че от ден на ден хора изискват все по-високи бакшиши, показва АРД. Междувременно бакшишите в Съединени американски щати са почти 20% от сметката. Много от чиновниците в областта на услугите зависят от тези бонуси, с цел да оцелеят, защото на доста места в Съединени американски щати тяхната минимална заплата е по-ниска от тази за останалите категории служащи. В столицата Вашингтон, да вземем за пример, междинната ставка за всички, които получават бакшиши, е едвам 6 $ на час.

Икономистите обаче се притесняват, че желанието за все по-високи бакшиши има граници. А това може да има отрицателни последствия и за клиентите. Майкъл декор Масоу споделя, че някои от интервюираните чиновници са споделили следното: " Наблюдаваме клиентите на масата и преценяме какъв брой висока ще бъде сметката и какъв бакшиш най-вероятно ще са склонни да оставят ". Заради това опасенията на професора са, че младежите и представителите на малцинствата могат да бъдат обслужвани по-зле. 

*****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР