Засега не е ясно дали промяната в правилата за търговия

...
Засега не е ясно дали промяната в правилата за търговия
Коментари Харесай

Цялото свободно електричество у нас ще се търгува на борсата

Засега не е ясно дали смяната в разпоредбите за търговия с електрическа сила ще окаже въздействие върху цената на тока.

© Мария Съботинова Още по тематиката
Енергийната комисия поддържа концепцията на борсата да се търгува цялата свободна електрическа енергия

Това ще попречи на производителите на ток да вършат лични търгове
10 дек 2017
Защо " Фючър енерджи " дръпна шалтера

Основната причина са дефектите на недолиберализирания енергиен пазар в България
8 дек 2017
CEZ ще реши до края на годината дали да продава българския си бизнес

Новината идва след неочакваното излизане от пазара на ток на любимеца за договорката - българската " Фючър енерджи "
4 дек 2017 С изключителна експедитивност и без каквито и да е полемики във вторник (12 декември) Народното събрание единомислещо реши да промени съществено разпоредбите за търговия на електрическа сила в България. След тъкмо 18 дни - на 1 януари 2018 година, цялата електрическа сила отвън контролирания пазар ще би трябвало да се търгува само посредством енергийната борса. А така наречен вътрешни търгове, които се организираха полупрозрачно от някои от производителите на електричество, към този момент ще са неприемливи.

В България редом съществуват контролиран и свободен пазар на електрическа енергия. Част от потребителите (домакинства и компании, консумиращи ток с ниско напрежение) купуват електрическа енергия по цени, които се дефинират от КЕВР. Останалите (част от компаниите и консуматори на ток с ниско напрежение и всички предприятия, потребяващи електрическа енергия със приблизително и високо напрежение) купуват силата си от разнообразни снабдители по свободно контрактувани цени. Промяната визира вторите.

За такава промяна при започване на декември публично се оповестиха четирите работодателски организации КРИБ, АИКБ, БТПП и БСК, а нееднократно поддръжка за концепцията е изразявал и ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране Иван Иванов. Сред съперниците на новата наредба са най-много самите търговци на ток.

Какво тъкмо е новото

Със основаването на нова алинея 3 към член 100 от Закона за енергетиката на процедура се вкарва задължението всички покупко-продажби с електрическа сила, в това число и от възобновими източници с обща конфигурирана мощ от над 5MW, да се реализират на борсата. По този метод производителите на ток към този момент няма да могат да пласират електрическа енергия на свободния пазар посредством лични търгове.

Наред с това се дава легално определение и на термина " борсов пазар ": съвкупността на всички проведени пазарни сегменти, оперирани и управлявани от оператора на борсовия пазар, на които се подписват покупко-продажби с електрическа сила с физическа доставка. А " оператор на борсов пазара " е лицето, което има лиценз за образуване на тази активност.

Променя се и минималната глоба за тези, които нарушават наредбите на Закона за енергетиката - тя е понижена от 200 хиляди лева на 20 хиляди лв..

Как се случи всичко това

Изключването на търговеца на ток " Фючър енерджи " от пазара на 1 декември осветли обстоятелството, че една част от електрическата енергия у нас не се продава свободно и в избрани моменти се основава неестествен дефицит.
Вносителят на измененията и ръководител на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев не мисли, че ще има проблем с цената на тока или с бързината на въвеждане.

Фотограф: Юлия Лазарова
Това даде мотив на 6 декември Асоциацията на организациите на българските работодатели да изиска публично цялата електрическа сила отвън контролирания пазар да се търгува посредством енергийната борса. И още същия ден група депутати отпред с ръководителя на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев внесоха оферти това да се случи. На 7 декември въпросната комисия на Народното събрание ги утвърди, а на 12 декември текстовете минаха и през пленарна зала.

Тук обаче има един доста значим миг. Въпросните промени в Закона за енергетиката в действителност се случват посредством преходните и заключителни разпореждания на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила. Последният бе импортиран от Министерския съвет още на 2 ноември, а гласуването му на първо четене се случи на 21 ноември.

Точно в края на периода за приемане на оферти сред първо и второ чете - 6 декември, народните представители от ГЕРБ Делян Добрев, Валентин Николов и Александър Ненков, както и Искрен Веселинов от Обединените патриоти внесоха собствен план. В него посредством преходните и заключителни разпореждания на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за безвредно потребление на нуклеарната сила се прави въпросната смяна в Закона за енергетиката.

" Избрахме този метод, с цел да може смяната да се случи допустимо най-скоро ", изясни за " Капитал " вносителят на измененията и ръководител на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев. " През последните месеци цените на електрическата сила се покачиха без забележима причина, което породи подозрения, че се дефинира по непрогледен метод, като изкуствено се лимитира предлагането. Доколкото ми е известно, проблемите на " Фючър енерджи " са зародили точно от невъзможността да обезпечи контрактуваното с крайните клиенти електричество. Ако бяхме вкарали предложенията на първо четене в нов законопроект, смяната щеше да се случи чак през февруари или март. През това време може и други търговци да изпаднат в ситуацията на " Фючър енерджи ", твърди Добрев.

Какво ще стане с цените на тока

Срещу това всички покупко-продажби с електрическа енергия от свободния пазар да минават през енергийната борса публично се разгласи Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България. Нейният ръководител Мартин Георгиев разяснява за " Капитал ", че търговците на ток са сюрпризирани от бързото налагане на измененията и са учудени по какъв начин толкоз значими промени се случват без никаква полемика.

" Свободният пазар значи независимост на търгуването. А с тази концепция се връща моделът на единствен продавач - в тази ситуация Българската енергийна борса. И от свободен пазара отива към централизиран. Борсата действително става монополист, който самичък си дефинира таксите и разпоредбите на работа ", споделя Георгиев.

Според Делян Добрев обаче това не е по този начин. " За първи път откогато се търгува електрическа сила в България, ще има цялостна бистрота. Енергийната борса не има електричеството, с цел да е монополист. Тя е просто една платформа за сключването на покупко-продажби. И в случай че до момента имаше 5-6 търговеца, които неизвестно по какъв начин през годините успяваха да печелят самостоятелните търгове на производителите, след Нова година ще се даде опция на всички регистрирани търговци на ток да си закупят тази електрическа енергия непосредствено от централите ", сподели той за " Капитал ".

По думите на Мартин Георгиев резултатът ще е повдигане на цените - новото обвързване сигурно ще докара и до повишение на разноските както за производителите и търговците, по този начин и в последна сметка за потребителите. Причината са множеството такси - транзакционни за всеки мегаватчас електрическа енергия, за първична регистрация на борсата и годишни такси за присъединяване. Делян Добрев обаче изяснява, че тези разноски са пренебрежимо дребни, изключително спрямо огромните гаранции, които в този момент поддържат някои от търговците в обособените централи, с цел да вземат участие на вътрешните им търгове. " Каква ще бъде цената - по-висока или по-ниска - ще реши пазарът ", сподели той.

Как ще се отрази на търговците на ток

Според Георгиев ще се утежни ликвидността на пазара - както първичната, защото производителите ще могат да продават единствено през един канал, по този начин и вторичната - сред самите търговци, тъй като отново ще би трябвало да се минава през борсата. " Това към този момент се случи в Румъния, където бе въведен същият метод. Много от огромните търговци на едро си затвориха офисите и напуснаха пазара, а редица локални играчи банкрутираха ", съобщи ръководителят на Асоциацията на търговците на електрическа енергия.

Председателят на енергийна комисия в Народното събрание е на тъкмо противоположното мнение. Ликвидността, споделя Добрев, ще се увеличи, защото цялото налично количество електрическа енергия ще бъде налично за търговия.

Двамата не са съгласни и по въпроса дали срокът за смяната е задоволително дълъг. Мартин Георгиев е безапелационен, че по чисто софтуерни аргументи късият период до Нова година няма да е задоволителен всички участници на пазара да се записват на енергийната борса. Но Делян Добрев е на мнение, че сходен проблем няма да възникне, защото по-голямата част от търговците по този начин или другояче са регистрирани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР