Започващият утре театрален фестивал Варненско лято и платформата Световен театър

...
Започващият утре театрален фестивал Варненско лято и платформата Световен театър
Коментари Харесай

След 350 години Тартюф се завръща нецензуриран

Започващият на следващия ден сценичен фестивал " Варненско лято " и платформата " Световен спектакъл в София " ще показват рядка нецензурирана версия на комедията " Тартюф " от Молиер. Тя е сложена на сцената на " Комеди Франсез " от Иво ван Хове, а българската аудитория ще може да я гледа на киноекран - както стана съвременно в последните години, освен поради ковид да се срещаме със международните драматургични достижения, написа " Сега ".

През 2022 година се означават 400 години от рождението на огромния френски артист, драматург и сценичен уредник Жан-Батист Поклен (1622–1673), влезнал в историята на театъра с артистичния си псевдоним Молиер. Създател на комедии-балети в кралския двор на Луи XIV и на обилни дворцови спектакли, той написа и слага близо 30 истински пиеси, най-популярните измежду които са блестящите " Тартюф ", " Мизантроп ", " Скъперникът ", " Училище за дами ", " Дон Жуан " и други Именно Молиер утвърждава комедията като пълновръстен театрален и драматургичен род.

" Тартюф " парадоксално е най-играната негова пиеса, част от репертоара на театри из целия свят, само че е и най-неизвестната в истинския си вид. След първото ѝ зрелище през 1664 година тя е цензурирана от Луи XIV. Пиесата става известна в обновената от Молиер версия от 1669 година " Измамникът Тартюф " – единственият оповестен и признат за финален вид на пиесата.

Оригиналът е пропуснат и едвам неотдавна е възобновен в хода на литературно проучване на Жорж Форестие със съдействието на Изабел Греле. Именно той е определен от световноизвестния белгийски режисьор Иво ван Хове за постановката му във водещия спектакъл във Франция " Комеди Франсез ", който посвещава сегашния си сезон на годишнината на Молиер. Премиерата на " Тартюф, лицемерът " се състоя в рождената дата на френския класик през месец февруари. Иво ван Хове разказва истинската версия като доста по-енергична и динамична. Режисьорът се концентрира върху рецесията, която видимо благочестивия Тартюф провокира, когато навлиза в живота на едно богато семейство, което се разпада. В центъра на вниманието са буйната връзка на Тартюф с младата брачна половинка на богатия Оргон, спорът сред татко и наследник и опълчването сред прогресивната и консервативната визия за света. Така от комедия на нравите, Иво ван Хове трансформира " Тартюф, лицемерът " в обществена драма.

" За мен тази версия в три дейности беше същинска находка. Тя е наситена с жестока, съвсем дивашка сила ", споделя Ван Хове пред литературния съветник на " Комеди Франсез " Лоран Мюлайзен. " Разбира се, губим второ деяние с красивите подиуми сред Валер и Мариана, а Дорина заема по-малко централно място в пиесата. Пето деяние също е изгубено, само че точно то постоянно ме е възпирало да слагам пиесата. Идеята за деус екс махина, която избавя фамилията на Оргон и санкционира Тартюф, за мен е без всевъзможен трагичен поврат. Всеки знае, че Молиер трансформира края на " Тартюф ", с цел да може най-сетне да получи позволение от Луи XIV да сложи пиесата си. Но въпреки всичко, когато губим едни неща, печелим други. "

Според Ван Хове в основата на пиесата в истинския ѝ тип е битката за подсилване на остарелия ред. " Особеното е, че на върха на пирамидата стои концепцията за матриархата ", споделя той. " Съзнателно избрах да дам ролята на Тартюф на млад и прелъстителен артист. Той е като проекционна повърхнина за останалите персонажи в пиесата, сравнима с основния воин във кино лентата „ Теорема “ на Пазолини ".

Иво ван Хове е белгийски режисьор, чиято кариера стартира да се развива главно в Холандия. От 2001 година той е артистичен шеф на известния спектакъл Тунелгруп Амстердам, през днешния ден Международен спектакъл Амстердам. Добива известност с ярките си модерни тълкования на класиката и огромни театрални продукции, съчетаващи спектакъл и кино. Той слага из целия свят – от Ню Йорк през Париж до Буенос Айрес и е притежател на доста влиятелни награди. Създава мощен креативен тандем със сценографа Ян Версвейвелд.

" Тартюф, лицемерът " е на " Варненско лято " на 1 юни от 18:00 ч. в зала " Европа " на Фестивалния и конгресен център – Варна. Прожекциите в София са на 16, 17 и 18 юни от 18:30 ч. в залата на Френския културен институт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР