Законопроектът на министъра на икономиката Корнелия Нинова за събиране на

...
Законопроектът на министъра на икономиката Корнелия Нинова за събиране на
Коментари Харесай

Колекторските фирми - новата ябълка на раздора между Нинова и Манолова

Законопроектът на министъра на стопанската система Корнелия Нинова за събиране на вземанията на длъжници е лобистки в интерес на банките и компаниите за бързи заеми. Те са изключени от законовите разпореждания, които сякаш би трябвало да защитят длъжниците от произвола на събирачите на задължения. Това разгласи водачът на Изправи се.БГ Мая Манолова, която през днешния ден пред постройката на Народното събрание на пл. " Независимост " даде конференция, на която бе поканила и десетина жители, постарадали от колекторски компании.

" Недопустимо е законът да изключва заемите, продадени от банки и компании за бързи заеми на колекторски компании. Те съставляват над 70% от вземанията на колекторите. Става дума за сума над 1.4 милиарда лева и близо 900 000 души, които остават незащитени ", уточни Манолова, представена от " Сега ".

Действително в законопроекта, оповестен на уеб страницата на икономическото министерство за публично разискване, е записано, че този закон не се ползва за договорите с консуматори, попадащи в обсега на Директива (ЕС) 2021/2167 от 24 ноември 2021 година по отношение на лицата, обслужващи заеми и купувачите на заеми. В претекстовете към законопроекта е обяснено, че следва тази инструкция да бъде въведена в българското законодателство в близко бъдеще, " като би могла да стане част от този закон, в случай че същият бъде признат в това време ".

Според Манолова това пояснение на икономическото министерство е " смехотворно ". " Не е ясно по кое време ще транспонираме тази инструкция, която контролира активността на купувачите на заеми към банки и компании за бързи заеми. Настояваме това да стане в незабавен порядък, само че и в това време тази активност да се контролира в допълнение в законодателството за отбрана на потребителите. Еврокомисията ни разрешава това ", съобщи Манолова.

Ако това не стане, съгласно Манолова, когато законът влезе в действие, компаниите за събиране на задължения няма да може да тормозят по телефона всеки ден и когато и да е длъжника, нито да го търсят на работното му място и да осведомят работодателя му или да насочат закани и насила, единствено в случай че става въпрос за обвързване към мобилен оператор, ВиК сдружение, топлофикация и други сходна услуга. Всички тези забрани пред колектора няма да важат за отговорности към банки и компании за бързи заеми. Нещо повече, в случай че дебитор на банка или компания за бързи заеми има възражения във връзка с продадения му дълг и и реши да оспорва, то това няма да стопира колектора да начислява каквито си такси желае, уточни Манолова.

От Изправи се.БГ упорстват оспорването да става единствено в съда, вместо това да се трансферира на орган за различно решение на разногласия, основан от самите колектори. " Настояваме също по този начин монополни сдружения като топлофикации и ЕРП въобще да не употребяват колектори, тъй като те има имат хиляди способи да притиснат клиентите си ", съобщи Манолова.

Тези и още други оферти Изправи се.БГ ще внесе в Министерството на стопанската система и промишлеността, с цел да бъдат взети поради при окончателното правене на законопроекта.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР