Захарта, която ние консумираме, е крайния продукт след обработката на

...
Захарта, която ние консумираме, е крайния продукт след обработката на
Коментари Харесай

Как се произвежда захарта?

Захарта, която ние консумираме, е крайния артикул след обработката на захарното цвекло. До произвеждането на крайният артикул, който ние всички познаваме, се минава през няколко стъпки.

Прибиране на годишна продукция захарно цвекло

Захарното цвекло се събира през есента и началото на зимата, посредством изравянето му от почвата. Именно поради това, откакто бъде превозено до профилираните за произвеждане на захар фабрики, то се измива и се почиства от останалите листа, камъчета и другите отпадъци преди да стартира да бъде обработвано.

Добиване на захар

Процесът на извличане на захарта стартира с нарязването на цвеклото на дребни резенчета. По този метод се усилват частите, от които се извлича захарта. Извличането протича в дифузер, където тръстиката престоява към час в топла вода. Принципно дифузията е развой, при който цветът и ароматът на чая се получава от чаените листа, потопени в топла вода в чайник.

Тук обаче дифузерът тежи няколкостотин тона, когато е цялостен с цвекло и вода. Той съставлява водоравен или отвесен движещ се резервоар, в който парченцата цвекло постепенно минават от единия му край към другия, до момента в който водата се движи в противоположната посока. Това се назовава назад течение, при което колкото повече водата се движи, захарният разтвор става по-силен и нормално се назовава есенция.

Изстискване на захар

Преминалите през дифузера части цвекло са мокри и водата в тях към момента съдържа захар. За това по-късно те се изстискват в специфична изтисквачка, с цел да може да се отдели колкото се може повече есенция от тях. Тази есенция се смесва с водата от дифузера, а изстисканото цвекло, към този момент станало на каша, се изпраща във фабрика за сушене, където се прави на хапчета, които са значима част от някои скотски храни.

 Как се създава захарта?

Карборизиране на захар

Следващата стъпка от процеса е почистването на есенцията преди да бъде употребена за производството на захар. Това става с по този начин наречения развой карбонизиране, при който дребни съсиреци от варовик се образуват в захарната есенция. Те, откакто се развият в есенцията, събират всички частици, които не са от захар и откакто бъде филтриран от есенцията, варовивът изважда със себе си и всички тези частици, които не са от захар. След това захарната есенция е подготвена за обработка, като се изключи това, че е доста рядка.

Варене на захар

Последната стъпка от процеса е слагането на сиропа в голяма тава, която нормално събира към 60 тона захарен сироп. Тук още повече вода се изварява до момента в който положението на сиропа не стане уместно за формиране на захарни кристали. Може би сте правили сходно нещо в учебно заведение, само че не със захар, тъй като е много мъчно да направиш добре формирани захарни кристали. Щом се образуват, сместа от захарните кристали и есенцията се центрофугират с цел да се разделят, както при прането – облеклата се центрофугират с цел да са сухи. След това захарните кристали се изсушават с парещ въздух и се опаковат, подготвени за доставка.

Краен артикул захар

Крайният артикул е бял и подготвен за консумация, без значение дали от семействата или от производители на безалкохолни питиета. При производството на нерафинирана захар, защото не се извлича всичката захар от есенцията, има вторично произвеждане на сладостен артикул – меласа от цвекло. Използва се за произвеждане на храна за наедрял добитък или се изпраща във заводи за произвеждане на алкохол. Меласата от цвекло няма същата миризма и усет като меласата от захарна тръстика, по тази причина не може да се употребява за произвеждане на ром.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР