Парламентът на Грузия одобри спорния закон за чуждестранните агенти и

...
Парламентът на Грузия одобри спорния закон за чуждестранните агенти и
Коментари Харесай

Журналист: Законът за чуждите агенти в Грузия бе приет с пистолет на главата

Парламентът на Грузия утвърди противоречивия закон за задграничните сътрудници и на трето и последно четене, с 84 гласа " за " и 30 " срещу ". Решението идва на фона на ежедневни митинги по улиците на столицата Тбилиси, които не престават близо месец. Имаше и следващо сборичкване сред депутати в Народното събрание през днешния ден.

Темата в " Светът и ние " разяснява журналистът Емил Спахийски, който преди броени дни се завърна от Грузия.

" Хората от улицата и тези, които ги поддържат, си задават въпроса за какво тъкмо в този момент се появи този закон, като той нищо не трансформира на практика във връзка с регулацията на медиите, свободата на словото. По-скоро в действителност е наказателен закон, на всички места в Грузия си го назовават " съветския закон ". Смятат, че отклонява Грузия от посоката към Европейски Съюз в посока север - към Русия ".

Протестите са съсредоточени в столицата Тбилиси, а недоволните са най-много младежи - от младежи до студенти. Спахийски изясни, че за останалата част от популацията приемането на закона е по-малкото зло пред опцията от експлоадиране на нова война.

Законопроектът не е препоръчан от ръководещата партия, а от техни съдружници - националисти, уточни журналистът.

" Те настояват, че това е директно заимствуван американски закон от 1938 година, само че това бяха оправданията и на Русия, когато вкара безусловно същия закон и посредством него беше смазана опозицията. Това е огромният боязън и в Грузия ".

Според Спахийски законът е признат " с револвер на главата ".

" Един от протестиращите на улицата ми сподели: " Предпочитаме Виена пред Краснодар ". За разлика от България, където има големи благосклонности към Русия, грузинците имат към 20% окупирана територия в Северна и Южна Осетия, където в този момент са настанени проксита на Русия ".

По думите му Грузия е била изоставена от Европейски Съюз и западните си сътрудници след войната през 2008 година Оттогава се е забавило и темпото на влизане на страната в Европейски Съюз, а тя, съгласно Емил Спахийски, е доста по-подготвена като законодателство, стопанска система и сигурност спрямо държави-кандидати като РСМ и Албания или като поканените Молдова и Украйна.

Страховете на грузинците са три - боязън от нова война, боязън от нова окупация и в това време, че може да се завие към Русия, а не към Европейски Съюз, разяснява Спахийски. Според него митингите няма да спрат скоро.

" Най-редовно Русия притиска Грузия да взима непопулярни решения, като Цхинвали (обявената за столица на Южна Осетия - б.р.) се афишира за обединяването на Северна и Южна Осетия, което значи " връщане към майка Русия ", както те го назовават. Ако се направи един референдум, ние знаем по какъв начин ще завърши и това значи, че съветската граница няма да е по върховете на Кавказ, а на 500 метра от автомагистралата, която свързва Тбилиси с останалата част от Грузия ".

Вижте диалога във видеото


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР