Процентът на осъвременяване на пенсиите отразява реално и изпреварващо процесите,

...
Процентът на осъвременяване на пенсиите отразява реално и изпреварващо процесите,
Коментари Харесай

Зам.-министър Лазаров: Осъвременяването на пенсиите отразява реално и изпреварващо процесите, които са настъпили в икономиката

Процентът на осъвременяване на пенсиите отразява действително и изпреварващо процесите, които са настъпили в стопанската система. Това съобщи в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Лазар Лазаров, зам.-министър на труда и обществената политика във връзка 11% нарастване на пенсиите от 1 юли 2024 година.

" Надзорният съвет е органът, който има пълномощия да вземе дефинитивно решение по повод осъвременяването на пенсиите през съответната година, това е според настоящото законодателство. И несъмнено, той се преценява с параметри, които са свързани с повишаването на междинния застрахователен приход за миналата година и растежа в цените на консуматор, по-известно като инфлация, в границите на регистрираните индикатори. Тези индикатори са по-ниски от тези, които са планувани в бюджета. Бюджетът е направен естествено, въз основа на прогноза през 2023 година. В този смисъл има изпреварващо нарастване на пенсиите, което е над отчетните индикатори ", разяснява Лазаров.

Относно бъдещото развиване на пенсионната система, Лазар Лазаров означи, че е значимо тя да бъде  устойчива, жизнеспособна и да дава отговор на потребностите на ползвателите й, с цел да има доверие в нея. По думите му обаче доверието в пенсионната система не се реализира с внезапни придвижвания и с популистки оферти или с дейности, които лишават запаси от нея.

" Поради тази причина, следва доста уравновесено да бъдат регистрирани ползите на всички участници в нея. На тези, които внасят средства, на тези, които сега използват средства, на работодателите, на обезпечените лица, несъмнено и на обществените сътрудници. Именно по тази причина, сега имаме историческият късмет да се употребяваме от две начинания. Едната самодейност е обвързвана с искане от страна на Народното събрание за осъществяване на разбор на пенсионната система.

От друга страна, Икономическият и обществен съвет, като орган на самостоятелното гражданско общество, също прави разбор в региона на пенсионната система. Ние като държавна институция, също имаме своите отговорности в него. И това, което бих очаквал след всички тези разбори е да се реализира един надпартиен политически консенсус за главните параметри, по които следва да работим и за тяхната резистентност във времето ", разяснява зам.-министърът на труда и обществената политика.

Според Лазаров въвеждането на разнообразни механизми, които имат отрицателно отражение от позиция на доходи на осигурителната система, в бъдеще водят до осуетяване на самата система: " Но това, към което може би следва всички да се обединим, да има едно по-справедливо отчитане на приноса на обособените категории лица, които внасят осигурителни вноски. И да предотвратим изкушенията на разнообразни политически кръгове в разнообразни стадии от нейното развиване да правят действия, с които поддържат едната или друга страна в осигурителния развой ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР