Заети, безработни и икономически неактивни хора ще могат да получат

...
Заети, безработни и икономически неактивни хора ще могат да получат
Коментари Харесай

С ваучери до 2000 лева безработните ще се обучават за нова професия

Заети, безработни и стопански неактивни хора ще могат да получат ваучери за образование за придобиване на първа, втора и трета степен на професионална подготовка, цифрови и други основни компетентности. 

Това е планувано по план на разпореждане на Министерския съвет за заети, безработни и стопански неактивни хора. С документа се дефинират изискванията и реда за даване на ваучери за образование по Програма „ Развитие на човешките запаси “ /ПРЧР/ 2021 – 2027 година, Националния проект за възобновяване и резистентност /НПВУ/ и Фонда за обективен преход /ФСП/.

За първи път ще се финансират образования за придобиване на базово, приблизително, напреднало и високоспециализирано равнище на цифрова подготвеност.

Ваучерите за образование ще се дават от Агенцията по заетостта /АЗ/ на безработни, неактивни и заети хора , които са представители на целевите групи по ПРЧР, НПВУ и ФСП. Те ще могат да аплайват за тях посредством електронната платформа на АЗ .

Ваучерът ще съставлява дигитален документ с неповторим идентификационен дигитален код, който ще разрешава неговото индивидуализиране и следене.
Агенцията по заетостта ще продължава да поддържа на електронната си страница обществен указател на предоставените ваучери .

Хората, получили ваучери, ще имат право сами да избират типа и доставчика на образованието . Стойността на ваучерите зависи от типа и продължителността на курсовете.

За придобиване на първа степен професионална подготовка да вземем за пример тя ще бъде 660 лева за образование от не по-малко от 300 образователни часа . За втора степен на професионална подготовка ваучерът ще е на стойност 1320 лева за не по-малко от 660 образователни часа , а за трета степен – 1980 лева за 960 образователни часа .

Редовното посещаване на курса е наложително за хората, които получат безвъзмездни ваучери. Те ще би трябвало да участват на най-малко 80% от обучителните часове . Накрая всички ще би трябвало да положат изпит , като по този метод ще получат опцията да се снабдят със документ за добитите познания и умения .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР