Забравени помещения в бившия Княжески дворец на жълтите павета в

...
Забравени помещения в бившия Княжески дворец на жълтите павета в
Коментари Харесай

Забравените стаи на Двореца оживяват - какво ще има там

Забравени пространства в някогашния Княжески замък на жълтите павета в София ще оживеят.

Някога там са били стаите на гувернантките на царските деца, а по-късно там комунистите са подслушвали Министерския съвет, по времето, когато Министерски съвет на Народна република България е обитавал в една от най-интересните здания в столицата.

Днес тези стаи са пусти и са част от Националния етнографски музей, който се намира в източното крило на Двореца. Там са били спалните пространства, приемните и персоналните кабинети на царското семейство. През 40-те и 50-те години там се мести Министерският съвет. Още по-назад във времето е бил конак.

КАКВО ИМА СЕГА В ТЕЗИ СТАИ И КАК ИЗГЛЕЖДАТ ТЕ - ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА

В тези стаи от царско време е останал единствено обковът и дръжките на прозорците - там още проличава буквата Ф от княз Фердинанд,

споделя за Vesti.bg Петър Кърджилов от музея. В една от тях има вход към тясно вито стълбище на прислугата.
 Разгледайте и останалите фотоси от галерията на Георги Димитров- Бруно Разгледайте и останалите фотоси от галерията на Георги Димитров- Бруно
В друга пък се е намирало помещението, откъдето са били слушани тайните из коридорите на Министерския съвет - апаратурата от там обаче от дълго време е изнесена.

Разходката из тези пластове история не е инцидентна

- управата на музея, който е под шапката на Българска академия на науките, желае да сътвори в три от тези стаи учебен център.

Ръководството на музея провежда дарителска акция „ Опознай традициите, с цел да обикнеш народа си! “. Там ще има работилници за дребни и огромни, хора от всички възрасти могат да се учат на занаяти всевъзможни - в това число и по какъв начин се вършат обредни хлябове - традиция, която музеят съблюдава всяка година. Ученически групи ще могат да посещават музея, с цел да научават материала на процедура.

За основаването на работилници в тези стаи, които сега пустеят, са нужни 78 000 лева, от които за съоръжение - 33 000 лева Управата на музея се обръща с молба към всички, които могат да оказват помощ, с цел да запазим българското.

Трите стаи, в които ще е просветителният център, са наречени „ Самодива “, „ Кукер “ и „ Малък дракон “. В тях ще има няколко ателиета, в които всички искащи ще могат да усвоят поминък, който е характерен за българската земя. Схема на центъра вижте тук

Как можете да помогнете?

– Изпратете SMS на номер 17 777 с текст “DMS MUZEY” на стойност 1 лева
– Дарете непосредствено в сметката на ИЕФЕМ – Българска академия на науките, посочена по-долу

Банка УниКредит Булбанк
IBAN: BG22 UNCR 9660 3119 9041 13
SWIFT BIC: UNCRBGSF
„ За Образователен център на Националния етнографски музей “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР