За своеволия на инвеститора, експлоатиращ електроцентрала на биогаз край с.

...
За своеволия на инвеститора, експлоатиращ електроцентрала на биогаз край с.
Коментари Харесай

В с. Труд притеснени от странно наторяване в землището

За произволи на вложителя, експлоатиращ електроцентрала на биогаз край с. Труд, област Пловдив , алармират от локалния предприемчив комитет Сдружение " Бъдеще за село Труд ". От години те се борят против противозаконната съгласно тях активност на централата.

Те упорстват за смяна в закона и гласоподаване на разпоредба, съгласно която би трябвало да има санитарни отстояния от обитаеми места на сходни обекти.

Още в края на ноември месец е подаден сигнал замърсяване с нитрати.

Свидетели разказват, че от началото на ноември се прави н еправомерно и всекидневно наторяване в землището на селото , а цистерните са едни и същи - обслужващи електроцентралата в землището на село Труд, най-вече с пазарджишка регистрация.
 В село Труд не се помиряват с централата, горяща скотски боклуци
В село Труд не се помиряват с централата, горяща скотски боклуци

Замърсяването е умъртвило 80% от пчелите в региона

Основното торене се прави върху аграрни земи на локалния производител Ц. Георгиев, който за поредна година нарушава цитираните министерски заповеди изцяло безнаказано, декларират от сдружението. Според тях неналичието на надзор върху осъществяването на издадени заповеди се дължи на слаба воля и сделки " под масата ", за което винят главно министър Нено Димов и шефът на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев.

През декември 2019 година от сдружението алармират, че е имало и р епресия по отношение на жители, подаващи сигнали за нередности на тел 112.

Продължава бездействието и на виновните институции и локалната власт по отношение на здравето и живота на жителите на село Труд.

" Нямаме огромни упования към локалните регулатори в лицето на Регионална инспекция за опазване на околната среда, БАБХ и Земеделието. Опитът от предходната година сочи, че цялата отговорност се трансферира на арендатора и притежателя на земеделска земя , единствено и единствено да изчистят името на към този момент очевадно закриляният от институциите вложител. За никой към този момент не е загадка, че протекциите на тези обекти е на извънредно високо равнище в централната власт. За това сочат редица свързаности на планове, категоризирани като възобновими източници с сегашни държавници. Същите, като се изключи че провокират екокатастрофи, бъркат надълбоко в джоба на данъкоплатците. Невероятна безочливост! Колкото до локалния надзор по отношение на тези обекти - дано не се лъжем, подобен няма ", декларира Станимир Тончев, съпредседател на съдружие " Бъдеще за село Труд ".
 Централата за биогаз в с. Труд не изпускала миризми съгласно управляващите
Централата за биогаз в с. Труд не изпускала миризми съгласно управляващите

Това настояват от Министерство на околната среда и водите и РИОСВ-Пловдив
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР