За произхода на човека се водят спорове още от времето

...
За произхода на човека се водят спорове още от времето
Коментари Харесай

Опровергаха популярна теория за произхода на човека

За произхода на индивида се водят разногласия още от времето на основаването на Дарвиновата доктрина. Все нови и нови открития прибавят по някоя сензация към откритите показа.

Сега от университета в Чикаго излизат с нова режисура, която гласи, че индивидът /Хомо сапиенс/ не произлиза от австралопитеците седиба, както бе признато да се мисли, а от различен клон на австралопитеците, наименуван афаренсис, станал прочут от фосилите на Луси.

Какво се знае за Луси, известният фосил, открит в Етиопия?

 Луси, известният фосил, открит в Етиопия

Преди 45 години при експедиция в Етиопия е открит скелет на жена, която се явява първият открит хоминид. Човекоподобното е наречено Луси. Тя е живяла преди 3.2 милиона години, била е висока единствено 105 сантиметра и е тежала 27 кг. Предполага се, че е доживяла до възраст 25-30 години съгласно проучването на зъбите на хоминида. Тя е първият представител на типа, който е ходел изправен, и с това се явява отдалечен предшественик на актуалния човек.

Австралопитеците са живеели на обилни групи, били са ловци и събирачи. Хранели се с плодове, семена, само че ядели и сурово месо. Следи от техните примитивни сечива са датирани отпреди 3 милиона години.

Резултати от проучването на австралопитеците

 Австралопитека Луси

Учените основали карта на генеалогията на 28 разнообразни двойки хоминиди и техните потомци, като почнали с възрастта на първите открити фосили.

Само в един случай откритите вкаменелости от прародителя на индивида били по-стари от тези на потомъка му. Това били останките на Хомо еректус и неговият правоприемник Хомо антесесор, който се получил в следствие от еволюцията на Хомо еректус. А австралопитеците седиба са 800 000 години по-млади от най-ранните фосили на човешкия жанр - Хомо.

 Австралопитек Луси

Изводът на учените е, че в случай че типът е съществувал 0.97 милиона години, вероятността да има негова вкаменелост по-млада от хипотетичния негов потомък е 0.9 %. Такава опция е действителна единствено в случай че прародителят продължи да съществува и откакто от него се отделят нови еволюционни клонове. Според някои учени тъкмо това се е случило при австралопитеците седиба.

Новите проучвания обаче отхвърлят тази догадка като напълно малко евентуална. Новата доктрина поддържа убеждението, че Луси и нейният жанр са най-вероятният предшественик на индивида от всички известни на науката хоминиди.

Има и алтернатива същинските ни предшественици още да не са открити.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР