За поредна година след публичен вот ще бъде определен най-добрият

...
За поредна година след публичен вот ще бъде определен най-добрият
Коментари Харесай

Работодателите стават гъвкави към изисквания на добри служители


За поредна година след обществен избор ще бъде избран най-хубавият шеф на България в специфична категория – " Работодател на публиката " на Carer Show Awards 2022.

В конкуренция за оценката тази година влизат 95 компании .

Гласуването към този момент е отворено и продължава до 24 август.

Career Show Awards са водещи награди, отличаващи най-хубавите работодатели и сполучливите практики в областта на човешките запаси и работодателската марка. През тази година фирмите са подали общо впечатляващите 457 кандидатури в другите посоки .

За десетките категории (освен " Работодател на публиката " ) ще преценя особено жури, измежду чиито членове са публицисти, ръководите на Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия, на Българската фондова борса, на Асоциацията на индустриалния капитал, WWF България, Българска телеграфна агенция, синдикати, БЧК, образователни заведения и други организации.

" За последните няколко години виждаме, че работодателите обръщат доста съществено внимание на планове за развиване на чиновниците и за грижа - физическа психическа или чисто професионална. Добрият шеф дава в действителност добра среда за работа и развиване, а хората там се усещат комфортно ", посочи пред Радио София Даниела Стамова , управител събития в организацията.

По думите ѝ работодателите към този момент изоставят практиката при неприятни условия на труд да притеглят фрагменти с по-високи заплати, а като изоставен чиновници, да намират нови. По-добре е да инвестираш и в добра работна среда, а с съответно заплащане да се задържат подготвени и опитни чиновници.

Финалистите за премиите ще бъдат оповестени на 30 август, а спечелилите ще са ясни на 13 септември .

Чуйте целия диалог на Данаил Конов.

По обявата работи: Георги Нейков
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР