За Москва превземането на индустриалния пристанищен град има и стратегическо,

...
За Москва превземането на индустриалния пристанищен град има и стратегическо,
Коментари Харесай

Защо Мариупол е толкова важен за Путин?

За Москва завладяването на индустриалния пристанищен град има и стратегическо, и алегорично значение. От три седмици град Мариупол е под обсадата на съветските сили. Между 100 000 и 200 000 души остават в капан в града, който продължава да бъде подложен на непрестанни бомбардировки, написа БГНЕС.

Местните управляващи настояват, че 80% от инфраструктурата на града е разрушена, а част от нея е непоправима. Градът е останал без вода, електричество и отопление и е невероятно да се преброят труповете. Тази седмица Украйна отхвърли ултиматума на Русия да съобщи Мариупол. " Мариупол има практическо и алегорично значение за Русия ", описа Андрий Яницки, началник на Центъра за икономическа публицистика към Киевското учебно заведение по стопанска система.

" Той е огромен пристанищен град и база на украинските въоръжени сили. Така че в случай че руснаците желаят да имат сухопътен кулоар [от Донбас] към Крим, те би трябвало да управляват града ". По-малко от 30 км. разделят Мариупол от следените от Русия сепаратистки територии в Донбас. Мариупол е металургичен център за произвеждане на желязо и стомана, тежко машиностроене и ремонт на кораби. В Мариупол са ситуирани най-големите стоманодобивни фабрики в Украйна, благосъстоятелност на водещата металургична група в страната - Метинвест. Един от тях, " Азовстал ", беше съществено развален от съветски обстрел тази седмица.

Яницки съобщи, че съветската войска е взела на прицел освен гражданската, само че и икономическата инфраструктура, за да нанесе допустимо най-големи вреди. В Мариупол се намира и най-голямото комерсиално пристанище в Азовско море, от което Украйна изнася зърно, желязо и стомана, както и тежки машини. През 2021 година главните дестинации на украинския експорт от пристанището в Мариупол бяха европейски и близкоизточни страни като Италия, Ливан и Турция. След анексирането на Крим Русия построи мост, свързващ полуострова с континенталната ѝ част и едностранно наложи ограничавания за корабите, преминаващи през Керченския пролив.

Мариупол освен се намира на територията, за която претендира така наречен Донецка национална република - област, приета от Русия преди пълномащабната инвазия, само че е и част от визията на Владимир Путин за " Новорусия " - територия, разпростряла се в Източна и Южна Украйна около крайбрежията на Черно море, която се преглежда от Путин като " исторически съветски земи ". Превземането на Мариупол би било и голяма победа за кремълската агитация, която показва Украйна като ръководена от нацисти, а войната - като " денацификация ". Градът в миналото е бил база на батальон " Азов " - някогашна паравоенна част с корени в извънредно десни и неонацистки групировки. Въпреки че те съставляват най-малката част от националната армия на Украйна, съветската агитация твърди, че бойците от " Азов " са виновни за убийствата на цивилни и разрушенията в Мариупол.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР