За момента няма категоричен отговор на въпроса колко дълго можем

...
За момента няма категоричен отговор на въпроса колко дълго можем
Коментари Харесай

Коя е най-високата температура , която човек може да понесе?

За момента няма безапелационен отговор на въпроса какъв брой дълго можем да издържим на рисково високи температури, сподели проф. доктор Радостина Александрова от Института по пробна морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките в отговор на въпроса коя е най-високата температура на околната среда, която човешкото тяло може да понесе.

Отговор дава обява в списание " Science Аdvances " от 2020 година, съгласно която това е 35 градуса по Целзий, само че измерена посредством така наречен влажен термометър (буквално термометър, към който е увита мокра кърпа). Последното е значимо, тъй като дава опция да се оцени температурата на повърхността на кожата, в случай че непрекъснато се потим. Отделянето на пот е основният механизъм, който разрешава на тялото ни да се охлажда, изясни проф. Александрова.

Ако температурата е висока, а влажността е ниска или противоположното, температурата на мокрия термометър евентуално няма да приближи сериозните за човешкия организъм стойности. Ако обаче и двата индикатора са високи, може да навлезем в рисковата зона. При липса на вятър и съществуване на безоблачно слънчево небе, регион с 50 % мокрота ще доближи непригодна за живеене температура, съгласно мокрия термометър, при към 42,8 градуса по Целзий, до момента в който в условия на изсъхнал въздух температурите ще би трябвало да надвишават 54,4 градуса по Целзий, с цел да преминат тази " граница ".

По-ниските температури също може да застрашат здравето и живота на хората

Опитът демонстрира, че в действителността по-ниските температури също може да застрашат здравето и живота ни. Това е по този начин, тъй като за въздействието на горещините върху човешкия организъм значение имат и други фактори. Физическата интензивност и излагането на директна слънчева светлина покачват прегряването, сподели проф. Радостина Александрова.

Тя посочи, че възрастни хора (особено над 75 години), дребни деца (под две години), бременни дами, хора с избрани здравословни проблеми (затлъстяване, сърдечни, белодробни, бъбречни болести, диабет, болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон) и приемащите някои медикаменти (например антипсихотични средства) са по-уязвими към действието на топлината. В нараснал риск са и хората, които работят навън.

Високите температури може да провокират топлинен удар, топлинни крампи и дехидратация

Центърът за надзор на болесттите в Съединени американски щати предизвестява, че високите температури може да доведат до топлинен удар, топлинни крампи, топлинно безсилие, дехидратация и гибел. Излагането на рискови горещини може да утежни съществуващи или хронични опасности при дамите и мъжете във всяка възрастова група, съобщи ученият.

Проф. Александрова заяви, че температура от 35 градуса по Целзий, по влажен термометър, е достигната за малко на малко места по света. През 80-те и 90-те години на предишния век горещи точки са били долината на река Инд в Централен и Северен Пакистан, и южният бряг на Персийския залив. С световното стопляне се чака това да се случва все по-често.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР