За изграждане на транспортна, железопътна и дигитална инфраструктура на Западните

...
За изграждане на транспортна, железопътна и дигитална инфраструктура на Западните
Коментари Харесай

От Лондон Борисов поиска 30 млрд. евро за инфраструктура в Западните Балкани

За създаване на транспортна, железопътна и цифрова инфраструктура на Западните Балкани по приблизителна сметка са нужни 30 милиарда евро. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов на откриването на третия капиталов конгрес на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕВРБ) за Западните Балкани, на който през днешния ден в Лондон се планува да се подпишат седем нови съглашения.

Пред вложители, банкери и политици от Борисов презентира карти на транспортните коридори 4, 8 и 10, както и на жп инфраструктура и в детайли изясни от кое място минават пътищата. Министър-председателят сподели по какъв начин кулоар номер 10 потегля от Азия, минава през Истанбул, София, Белград, Будапеща, Загреб, Любляна и стига до Европа, а от него по кулоар 4 може да се иде и до Солун.

За съпоставяне, той сподели, че по време на войните в района са изхарчени към 50 милиарда евро. И разгласи, че всичко може да бъде издигнато в идващите 7-8 години, в случай че има явен проект и финансиране. От думите му се разбра, че то може да пристигна от банки като Европейска банка за възстановяване и развитие, " някой грант от Юнкер, кофинансиране от държавните бюджети ".

" Когато ги има тези транспортни коридори, до всяка една столица ще може да има достъп с жп линия и автомагистрала и надлежно интернет ", сподели Борисов. Пред форума той показа Западните Балкани като " райско място за вложителите " и изброи " добър климат, зелени сили, отглеждане на животни, електроника, туризъм ". Борисов подчертава, че за цифрова инфраструктура са нужни 5 милиарда евро.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР