Турция отбеляза над 27 600 продажби на изцяло електрически автомобили

...
Турция отбеляза над 27 600 продажби на изцяло електрически автомобили
Коментари Харесай

Наша съседка увеличи продажбите на електромобили в страната с над 250% за година

Турция означи над 27 600 продажби на напълно електрически коли през първите пет месеца на годината. Това съставлява зашеметяващото нарастване от 257%, в съпоставяне със същия интервал на 2023 година, съгласно последните данни от водещата автомобилна асоциация в страната, представени от Daily Sabah.

Пазарният дял на електрическите коли е повишен до над 7% за интервала, до момента в който продажбите на хибриди не престават да се усилват, демонстрират данните, посочени от Anadolu Agency, основани на Асоциацията на автомобилните дистрибутори и подвижност (ODMD).

Продажбите на електрически коли в Турция надвишиха границата от 65 000 през 2023 година, надалеч пред доста страни от Европейски Съюз, осигурявайки си номер шест в класацията за продажби в Европа.

Общите продажби на леки и лекотоварни коли в страната са нарастнали с 6% през първите пет месеца на годината. Това докара до общо 471 743 продажби на нови транспортни средства до края на май, съгласно Асоциацията.

Продажбите на коли през този интервал означиха растеж от 10,25%, до момента в който продажбите на лекотоварни коли се сринаха със 7,9% до 96 646 единици.
 Европа се тормози от бюджетните електрически автомобили, само че страните на континента се състезават за китайски заводи
Европа се тормози от бюджетните електрически автомобили, само че страните на континента се състезават за китайски заводи

Китайските производители BYD, Chery Automobile и държавната SAIC Motor желаят да се открият в Европа, с цел да спестят от доставка и евентуални цени

В автомобилния сегмент колите, задвижвани с бензин водят с 247 828 продадени коли, следвани от хибридните коли с 54 065 броя. Продажбите на дизелови коли възлизат на 39 351, се споделя още в данните.

В същото време продажбите на напълно електрически коли възлизат на 27 604 коли. Когато в сметката се включат транспортни средства с уголемен пробег, на процедура напълно електрически транспортни средства, с цялата задвижваща мощ, обезпечена от електрически мотор, само че с дребен ICE, който генерира спомагателна електрическа мощ, продажбите на електрически коли възлизат на 31 070 броя през първите пет месеца.

Хибридите

Към края на май продажбите на дизелови коли са намалели с 33,1% на годишна база, а на LPG - с 37%, съгласно данните.

Продажбите на бензинови коли означиха нарастване от 7,4%, до момента в който продажбите на хибридни коли се покачиха с 50,3%. Продажбите на напълно електрически коли внезапно се покачиха с 257,3% на годишна база.

Местната марка Togg продаде близо 20 000 бройки предходната година, до момента в който турският пазар на електрически автомобили остана многолюден през първите месеци на годината макар по-високите разноски по заеми.

Електрическите транспортни средства получиха известност поради задачите, свързани с климата, макар че опасенията, свързани с съществуването на литий, достъпността и скоростта на създаване на инфраструктура за зареждане в международен мащаб остават главен спънка за бранша.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР