Търсенето на мед продължава да нараства. Докато светът се бори

...
Търсенето на мед продължава да нараства. Докато светът се бори
Коментари Харесай

Тайното оръжие на Китай в световната война за мед

Търсенето на мед продължава да нараства. Докато светът се бори с растящата цена на медта и непрестанно изменящия се пазар на мед, една страна въобще не се тревожи като останалите. Това е Китай. Доклад на Reuters сочи, че не всяка страна изпитва дефицит на мед и Китай е една от тях. Това служи като малко увещание на останалия свят, че запасите на стопанска система номер 2 към момента не са свършили.

Въпреки опасенията от дефицит на мед в международен мащаб, който качва цените на медта до нови върхове, най-големият производител и консуматор на рафинирана мед в света продължава да има произвеждане на съвсем рекордни равнища. На помощ му идва така наречен меден скрап, който Китай употребява, с цел да преодолее дефицита на първични материали.

Междувременно изследване на частния бранш разкри, че индустриалната активност в Китай е достигнала най-бързия си ритъм от близо две години през май, поради огромното произвеждане и новите поръчки от по-малки компании, фокусирани върху износа.

Нарастването на индустриалната интензивност, изключително в най-големия консуматор в света - Китай, продължава да покачва привлекателността на медта. Някои специалисти считат, че ще има още нарастване на производството - тази прогноза също способства за скорошния двугодишен връх в цената на медта.

Фактори, които движат цената на медта през днешния ден

Освен всичко друго, медта е значим съставен елемент в доста браншове - отбранителния, строителния, автомобилния бранш. Освен това се употребява доста в производството на артикули като електрически коли и вятърни турбини и доста други значими за прехода уреди.

За да се стигне до тези медни залежи обаче, би трябвало много труд. Недостигът идва от това, че не всички минни компании съумяват да се оправят с търсенето.

Според оценки съществуващите и плануваните мини в развой на създаване ще могат да обезпечат към 80% от търсенето на мед до 2030 година В резултат на това към този момент има предстоящ дефицит през идващите пет години.

Освен това CNBC неотдавна уточни многото компликации, свързани с построяването на нови мини, в това число високата цена, която остава проблем, влошен и още повече от инфлацията.

Гиганти в производството на мед като Чили и Перу не престават да се борят със стачки, митинги и намаляващи равнища на руда. Русия, която е седмият по величина производител на мед, ще стане очевидец на спад в производството, поради продължаващата война в Украйна. Всичко това значи, че страните производители на мед даже не са на път да реализират предстоящите цели за рандеман, камо ли да се оправят с увеличеното търсене.
 Цените на медта доближават нови върхове. Предстои ли недостиг?
Цените на медта доближават нови върхове. Предстои ли недостиг?

Недостигът на медна руда принуждава доста топилни предприятия да спрат работа

Предлагане и търсене

Друг проблем, засягащ цената на медта, е фактът, че доста народи имат амбициозни цели да преминат към електрически автомобили. Калифорния неотдавна даде обещание да продава нови транспортни средства единствено с нулеви излъчвания до 2035 година Освен това заповед на президента Байдън слага амбициозна цел 50% от всички продадени нови коли да бъдат електрически през идващите шест години.

В света обаче просто не се добива задоволително мед, с цел да обезпечи всичко това. Според отчет на Fortune постигането на тези екологични цели би означавало, че светът ще би трябвало да добие два пъти повече мед през идващите 25 години, в сравнение с е добивана през цялата история до 2018 година - е, много сложна задача.
 Дефицит или остатък се чака през 2024-а при медта?
Дефицит или остатък се чака през 2024-а при един от най-използваните метали в света?

В Китай през тази и идната година потреблението ще пораства

Една нова медна мина приблизително лишава повече от десетилетие, с цел да се построи и пусне в употреба, тъй че просто няма късмет да се усили производството за една нощ, а с цел да реализиран тези дълготрайни цели, страните би трябвало да стартират в този миг.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР