Европейската прокуратура разследва Вернер Хойер – бившия президент на Европейската

...
Европейската прокуратура разследва Вернер Хойер – бившия президент на Европейската
Коментари Харесай

Кьовеши разследва бившия шеф на ЕИБ

Европейската прокуратура проверява Вернер Хойер – някогашния президент на Европейската капиталова банка (ЕИБ), заяви „ Политико “.

Базираната в Люксембург институция, ръководена от Лаура Кьовеши, популяризира по-рано през днешния ден известие, че проверява „ две лица, обвинени в корупция и корист с въздействие, както и в нелегално заграбване на европейски фондове “. Оттам обаче не загатнаха имена и допълниха, че няма да бъдат огласявани повече детайлности, с цел да не бъде заплашен резултатът от следствието.

Вернер Хойер е разследван за корупция, удостоверили са юристите му пред „ Политико “.

Той бе президент на Европейска инвестиционна банка до края на 2023 година, когато се отдръпна.

Полицейски чиновници от Германия и Люксембург са иззели материали, свързани с следствието през последните месеци, настояват два поискали анонимност източника пред изданието. Те обискирали и дома на Хойер.

Самият Вернер Хойер отхвърля посредством юриста си да е правил каквито и да било непозволени дейности. Според бранителя следствието на Европейската прокуратура е към напускането на чиновник на Европейска инвестиционна банка и платеното по този мотив обезщетение.

„ Обвиненията против мен са напряко неуместни и неоснователни. Сега чакам те да бъдат напълно разследвани и изяснени и помолих Европейска инвестиционна банка да сътрудничи напълно с Европейската прокуратура. Аз също подпомагам с нея и желая цялостно изясняване на обстоятелствата оттова “, споделя се в писмен отговор по електронната поща, изпратен от Хойер до изданието.

От „ Политико “ се свързали и с втория човек, против който се води следствие. Той към момента не е дал отговор на молбите за коментар.

Разследването почнало, откакто от ОЛАФ – Службата за битка с измамите, отнесли случая до Европейската прокуратура. Тя има пълномощията да проверява трансгранични случаи, да изправя евентуални виновници пред съда и да желае възобновяване на вредите, нанесени на европейските ползи.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР