За два дни Apple, най-голямата публична компания в света, загуби

...
За два дни Apple, най-голямата публична компания в света, загуби
Коментари Харесай

Фондовите пазари паднаха в капана на икономическите данни

За два дни Apple, най-голямата обществена компания в света, загуби 200 милиарда капитализация. Причината е, че в сряда, 6 септември, Wall Street Journal разгласява публикация, съгласно която Китай не разрешава на държавните си чиновници да употребяват iPhone и технологии на други непознати компании. Акциите на водещата компания се сринаха с към 7%, само че спадът, който се придвижи върху другите софтуерни компании, засегна пазарите генерално. За първите седем дни от септември S&P 500 губи 1.75%, до момента в който софтуерният Nasdaq към 2.2%. В Европа Eurostoxx 600 се намали за 8-ма поредна сесия в петък, което е най-голямата отрицателна поредност от 2016 година

Поредица от фактори играят роля за отрицателните настроения - и Китай, покачването на цените на природния газ, както и скъпият нефт. Но проблем се оказват по-добрите данни, които идват от стопанската система на Съединени американски щати. Данните за безработицата от четвъртък, 7 септември, демонстрират по-малко поръчки от упованията. Според някои анализатори това е доказателство, че стягането на паричната политика към момента не е дало своето отражение и лихвите може да се повишат в допълнение.

" Опасенията са, че пазарът на труда е толкоз мощен, че може да отвори вратата за още нараствания по-късно тази година ", споделя пред WSJ Райън Детрик, основен пазарен пълководец в Carson Group. Според фючърсите за главния лихвен % има към 40% късмет за в допълнение стягане с още 25 процентни пункта на срещата през ноември по отношение на 29% възможност преди месец, съгласно FedWatchTool на CME Group.
Реклама
" По-високите действителни лихвени проценти благоприятстват ротация към акции с по-кратка дълготрайност със постоянни парични потоци и дивиденти ", считат анализатори от Merril Lynch. Настроението е изключително песимистично към европейските пазари, които означиха 26-та поредна седмица на приключване на вложения, пък означават от Bank of America. Еврото губи стойност против $ за осма поредна седмица, като данните за най-голямата стопанска система в Европейски Съюз допускат, че Старият континент може би се е запътил към криза.

" С инфлацията в еврозоната към момента над междинната и растежа много под, е ясно, че съгласно множеството дефиниции еврозоната страда от стагфлация ", споделя пред Financial Times Майкъл Меткалф, макроикономист в State Street Global Markets.
Към края на август концентрацията на S&P 500 в 10-те най-големи компании е над 31%, рекордни за показателя стойности, само че надалеч от задгранични съперници като DAX (60%), CAC 40 (60%) и английския FTSE (48%). Източник: unsplash
Когато държавните управления се борят с прегряващи стопански системи, тържищата са първите, които страдат написа през 70-те години Андре Костолани. Когато централните банки започнаха да покачват лихвите през 2022 година, пазарите се сринаха в необичаен исторически миг, където нямаше избавление даже при облигациите. Досега през 2023 година относително непредвиденият растеж продължава. воден от упованията, че централните банки може скоро да извърнат курса и да смъкват лихвите. Всеки един знак в другат посока може да предвещава бърз поврат на пазара. Поскъпването на петрола от последните няколко дни може да е точно подобен.
Реклама Свързани публикации " Моят Капитал " | Къде е безрисковата рентабилност 6 септември 2023, 12:38 Novo Nordisk стана най-скъпата обществена компания в Европа (обновена) 5 септември 2023, 11:47 Листването на Arm може да съживи пазара на IPO-та 31 август 2023, 11:20 " Софарма " дава начало на най-голямото набиране на капитал на БФБ от 2007 година 30 август 2023, 17:13
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР