Над 70% ръст на кражбите отичитат собственици на обекти в

...
Над 70% ръст на кражбите отичитат собственици на обекти в
Коментари Харесай

Бум на кражбите за дрехи - крадците са находчиви

Над 70% растеж на кражбите отичитат притежатели на обекти в моловете. Крадците са много изобретателни и преди празници крадат повече.

“В последните години нещата ескалираха и отиват от аматьорски обири до проведени групи. Човек може да си поръчва какво да му бъде доставено. Разбира се - откраднато. Второ - хора крадат огромни количества и имат канали за пласмент. Най-опасни са тези с огромните торби, които изнасят огромни количества ", съобщи ръководителят на УС на Българската ритейл асоциация (БРА) Венцислав Николов в " България заран ".
Николов сподели, че алармите, които се поставят на предлаганите артикули, са за дилетантите и по-находчивите крадци ги заглушават. Професионалните крадци влизат с шапки, качулки и очила, с цел да не бъдат разпознати от записите от камерите. Председателят на ритейл асоциацията сподерля, че в множеството случаи крадците се вдижат на групи о 4-5 индивида. Единият от тях постоянно стои до входа на обекта със заглупително устройство.

“Един-двама разсейват личния състав, другите двама пълнят торби. В едно от видеата се виждат големи сакове със стока. Когато хванем подобен апаш, сме длъжни да осведомяваме Министерство на вътрешните работи. Дори има случаи, в които хората са арестувани, от Министерство на вътрешните работи сформират протокол и с това се почиства всичко. Често се стига до преустановяване на досъдебните производства поради ниска себестойност на откраднатото или че единствено е опитал да го открадне, само че не е съумял ", изясни Николов пред Bulgaria ON AIR.

Възрастовата граница на крадците е ниска - 15 години, а горната е 40-годишни. " Притесняват ни проведените групи, които работят на едро. Удържане от заплатата на служителя по закон е доста мъчно реализируемо, само че им се стопират бонусите. Може би това е една от аргументите да имаме проблем с личния състав. Апелираме сътрудниците да не се отхвърлят и да продължаваме да подаваме тъжби, с цел да се задейства машината ", сподели още Венцислав Николов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР