За да облекчите стреса за организма, който неизменно възниква в

...
За да облекчите стреса за организма, който неизменно възниква в
Коментари Харесай

Как да се подготвим за прехода към лятно часово време

За да облекчите напрежението за организма, който непроменяемо поражда вследствие на внезапната смяна в биоритмите, както и режима на деня и адаптирането към околната среда, би трябвало да се подготвите за това авансово. Започнете авансово да подготвяте тялото си за преместването на часовниковите ръце.

- Няколко дни преди промяната на часовото време се пробвайте да се събуждате и лягате малко по-рано. Основната задача е - хем да не спите прекомерно доста, хем да не страдате от липса на сън. В противоположен случай организмът ви ще изпита още по забележителен стрес и самочувствието ви може да се утежни.

- В самата нощ на местенето на стрелките на часовника, легнете един час по-рано, в случай че не сте подготвени за " откраднатия " час на съня си, тъй като моментът на ставането ще се приближи тъкмо с 60 минути.

- Пригответе авансово закуска, чисти и изгладени облекла, с които ще отивате на работа в понеделник, тъй като първоначално няма да ви доближава този един пробутан напред час, с цел да свършите всички набелязани задания.

- Бодро събуждане и ставане ще ви обезпечат хубави песни и ритмични композиции, които подвигат духа и провокират предпочитание за танци. В края на краищата към този момент е пролет, скоро ще пристигна лятото - време за занимания, танци и музика.

- Не забравяйте контрастния душ - той елементарно ще прогони остатъците от сън, ще ви зареди с сила и ще ви освежи при започване на новия пролетен ден.

- Спазвайте режима на хранене и постоянно вземайте нужните мултивитамини, тъй като след зимата тялото ви изпитва дефицит от потребни субстанции, а пресните зеленчуци към момента не са се появили в задоволително качество и количество. Храната ви в преходния интервал би трябвало да бъде по-балансирана.

- Избягвайте преумората. През първите две седмици след преместването на стрелките на часовника, можете да си позволите да бъдете малко мързеливи и да се отпуснете. През почивните дни се старайте да си почивате добре и да позволите на тялото да се приспособява към новия дневен режим. Това е изключително настоящо за възрастните хора и тези, които страдат от болести на сърдечно-съдовата система.

- Наслаждайте се на свежия пролетен въздух и на слънцето колкото е допустимо повече - дано тялото свикне с изменящите се метеорологични условия.

Основните стъпки за адаптиране на биоритмите на организма след прехода към лятното часово време са:

Свеж въздух;
Лягайте си по-рано;
Намалете натоварването;
Бъдете деликатни към храната;
Не шофирайте (повече разходки и туризъм на открито);
Откажете се от кафето и алкохола (или доста намалете дозата).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР