На 9 юни Белгия ще избира едновременно евродепутати и федерален

...
На 9 юни Белгия ще избира едновременно евродепутати и федерален
Коментари Харесай

Предизборен скандал за развитието на ядрената енергетика в Белгия

На 9 юни Белгия ще избира по едно и също време евродепутати и федерален кабинет и предизборната конкуренция върви с цялостна мощ като следващ скандал се завихри към развиването на нуклеарната енергетика в страната, отбелязва в блога си икономическият публицист Апостол Апостолов.

Белгия реши да удължи живота на двете си работещи атомни централи с 10 години, след дълги договаряния с френския оператор-собственик Engie.

Едва две седмици преди изборите един от съперниците - Жорж-Луи-Буше (МР) видял нещо неправилно и персонално министър председателят Александър Де Кроо влезе в пояснителен режим и дискусия, с цел да пази своя енергиен мининистът Тине ван дер Стратен.

В неприсъствен разговор през държавната организация „ Белга “ министър председателят е уверен, че всичко при договарянията е водено в цялостна бистрота и е направено оптималното, с цел да се отбрани националния интерес. Той не вижда смисъл от сформирането на анкетна комисия за следствие на преговорния развой.

Според Жорж-Луи-Буше, министърът Тине Ван дер Страетен („ Зелените “) и тогавашният основен изпълнителен шеф на оператора на високоволтова мрежа " Елия Крис " Пийтърс са манипулирали документите, обвързвана с поетапното преустановяване на нуклеарната енергетика.

Енергийният министър не остана безмълвна и съобщи, че това е безпочвена неистина и счита да заведе дело за клюка.

Според Александър де Кроо това е нападателна акция, по-важното е, че удължаването на живота на двете АЕЦ е реалност и всичко е решено.

„ Заедно успяхме да доведем до край този развой “, уточни Кроо.

Премиерът не пропусна да захапе и отколешния си конкурент на тематика нуклеарна енергетика – Германия, която  гледала „ със злоба “, постигнатото с френския оператор.

Белгия и Германия може да са стратегически сътрудници в газови бранш, да развиват интемодални връзки, тръбопроводни и водородопроводи. Но стане ли дума за нуклеарна енергетика, нескрито излиза един остарял спорт от доста години.

Обект на спор е валонската АЕЦ „ Тианж “, покрай Лиеж. Централата се намира на към 70 км от немския град Аахен. Според немското държавно управление реакторите са рискови и се намират наоколо до огромни градове.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР