За 53% от европейците растящите темпове на инфлация водят до

...
За 53% от европейците растящите темпове на инфлация водят до
Коментари Харесай

Европейците пазаруват все по-внимателно, инфлацията върна парите в брой

За 53% от европейците растящите темпове на инфлация водят до по-внимателно следене на цените, като 44% от ден на ден се възползват от промоционални предложения, когато пазарят. Това демонстрират данните от последното потребителско изследване на интернационалния снабдител на финансови услуги EOS Груп.

Около три четвърти от интервюираните (73%) споделят терзания за финансите си, а младежите (групата на 18 до 34 години) от ден на ден обръщат внимание на това по какъв начин възнамеряват персоналния си бюджет.

„ В изследването виждаме, че инфлацията оставя своя отпечатък върху настройките на потребителите и това е напълно обикновено, само че има и своята положителна страна, защото води до повишение на финансовата дисциплинираност при семействата “, разяснява Райна Миткова, шеф на EOS в България.

„ Последните данни на Европейската комисия са внимателно оптимистични, като годината е почнала по-добре от предстоящото. Виждаме го и по равнищата на събираемост в нашия бизнес, които общоприетоо са ефикасен знак за чувствителни стопански разтърсвания - сега при тях не означаваме проблеми. ”  

Разплащането в брой прави по-лесно ръководството на разноските при младите

Освен по-отговорното отношение към персоналните финанси, изследването разкрива и промени в желаните способи на заплащане.

Въпреки че по време на пандемията цифровите разплащания станаха  по-популярни, 42% от европейците декларират, че са употребявали по-често  пари в брой през последните шест месеца.

Интересен е фактът, че тази наклонност касае и групата на младите, като половината от 18-34-годишните също по-често са употребявали пари в брой, наред с обичайно по-широкия набор от способи на заплащане, присъщ за тази възрастова група.

Над половината от  по-младата възрастова група декларира потребността си от повишение на финансовата просветеност. Това е много над междинното равнище (43%) и надвишава резултата за поколението на над 50 годишните (34%).

„ Повишеното потребление на пари в брой от младежите е директно обвързвано със споделяната от тях потребност от повишение на финансовата им просветеност - те избират да боравят с пари в брой, защото по този начин по-лесно могат да разчетат разноските си ”, споделя Тихомир Вълчев, шеф на EOS в България.

„ В учебно заведение не се учим по какъв начин да управляваме средствата си, а това е също толкоз значимо, колкото и предмети като литература и математика и би трябвало да се учи още в началните класове ”, добавя Райна Миткова, шеф на EOS в България. „ С потребителското си държание младежите дават ясна поръчка, че този проблем би трябвало да бъде адресиран - това е и една от задачите на EOS, за която интензивно работим. ”

Агенциите за ръководство на вземанията – личен метод за превъзмогване на финансови усложнения

Като един от водещите интернационалните специалисти в ръководството на вземания, с клонове в 25 страни, всяка година EOS работи с реномирани институти за провеждането на пазарни и потребителски изследвания.

Те изследват въпроси като платежни практики при жителите и бизнеса, способи на заплащане, цифровизация и оказват помощ на компанията най-ефективно да спомага на клиентите си да намерят самостоятелно решение за понижаване на отговорностите им.

„ За нас е доста значимо да бъдем насочени към клиентите, да ги изслушваме и да предлагаме персонализиран метод за погашение на отговорностите, като вероятните решения включват реализиране на взаимни сделки за размера на вноските и еднократните заплащания, както и желанията им за това по кое време и по какъв начин биха желали да се свързват с тях. Това им оказва помощ персонално, само че оказва помощ и на стопанската система, в която се връщат парите “, споделя Светла Петрова, търговски шеф на EOS в България.

В партньорство с Dynata, експерт в онлайн изследванията, EOS организира онлайн анкета измежду 7700 консуматори в 13 европейски страни сред 3 и 9 февруари 2023 година Проучването се концентрира върху въпроса по какъв начин последните шест месеца са се отразили на моделите на ползване и финансовото състояние на респондентите.

ЕОS Груп е един от водещите интернационалните снабдители на индивидуализирани финансови услуги и вложител в региона на изкупуване и ръководство на вземания. С над 45 години опит и сдружения в 25 страни, EOS предлага на своите близо 20 000 клиенти по целия свят интелигентни услуги, свързани с ръководството на вземания. Основно фирмите в групата си партнират с банки и компании от региона на недвижимите парцели, телекомуникации, комунални услуги и електронна търговия. EOS има над 6 000 чиновници и е част от Otto Group. Повече информация по отношение на EOS Груп можете да намерите на: www.eos-solutions.com.

В България ЕОS Груп участва от 2002г. като ЕОС Матрикс. Предлаганите услуги включват ръководство и изкупуване на портфейли от просрочени вземания (обезпечени и необезпечени) в страната и чужбина, образования и съвещания в региона на събирането на задължения, програмен продукт за ръководство на вземания, правни съвещания. ЕОС Матрикс е съосновател на Асоциация за ръководство на вземания в България.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР