ЮНЕСКО включи Стария град на разположения на територията на Западния

...
ЮНЕСКО включи Стария град на разположения на територията на Западния
Коментари Харесай

ЮНЕСКО включи град в Палестина в световното културно наследство и ядоса Израел

ЮНЕСКО включи Стария град на разположения на територията на Западния бряг Хеброн в Списъка на международното културно и естествено завещание, предава „ Фокус ".

Решението бе подкрепено от 12 страни. С " срещу " гласоподаваха 3, а 6 се въздържаха.

По този метод Организацията на обединените народи за обучение, просвета и просвета даде предпазен статут на Хеброн, град на територията на Палестинската автономност, където живеят повече от 200 хиляди палестинци и няколкостотин израелски заселници.

Решението провокира остра реакция от страна на Израел. Министерството на външните работи на страната дефинира решението като „ морално леке " върху организацията.

„ Решението на ЮНЕСКО за Хеброн и Гробниците на патриарсите е морално леке. Тази неуместна организация разпространява подправената история. Срам за ЮНЕСКО ", написа в обществената мрежа „ Туитър " представителят на израелското външно министерство минути след оповестяването на резултатите от гласуването.

„ Още едно неразбираемо решение на ЮНЕСКО. Този път те взеха решение, че Гробницата на патриарсите в Хеброн е палестинско място, което значи, че не е еврейско и го дефинираха за застрашено. Нима не е еврейско? ", разяснява пък персонално министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху.

„ Нима мястото е застрашено? Всъщност единствено в местата, където има израелско наличие, като Хеброн, има независимост на религията за всички. В Близкия Изток джамии, църкви и синагоги биват взривявани в местата, където няма израелско наличие ", акцентира министър председателят.

Той добави, че Израел ще „ продължи да пази Гробницата на патриарсите, свободата на религията за всички и ние също по този начин ще продължим да пазиме истината ".

Палестинското външно министерство пък оцени решението като триумф на своята дипломация.

„ Гласуването е триумф в дипломатическата борба, водена от Палестина по всички фронтове, пред лицето на израелския и американския напън върху другите страни членки ", се споделя в изказване от Министерство на външните работи на Палестинската автономност ", оповестиха от ведомството.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР