Юли 2021 година е бил най-топлият месец в историята, откакто

...
Юли 2021 година е бил най-топлият месец в историята, откакто
Коментари Харесай

Юли 2021 би всички температурни рекорди на Земята

Юли 2021 година е бил най-топлият месец в историята, откогато изследванията се документират, потвърдиха американски учени. Средната температура на земната повърхнина и на океаните е била с близо 1 градус по Целзий по-висока от междинната за 20 век - 15,8 градуса. Това значи, че е доближат безспорен връх в 142-те години, в които се мери температурата на Земята.

Най-горещият месец за всички времена

Предишният връх беше подложен през юли 2016, изясняват от американската Национална организация на океанските и атмосферни проучвания (NOAA). “Юли нормално е най-топлият месец в годината в света, само че юли 2021 година бе освен най-горещият юли, само че и най-горещият месец, регистриран в миналото “, сподели изпълнителният шеф на NOAA Рик Спинрад.

“Този ​​нов връх в допълнение акцентира тревожната и разрушителна наклонност, към която климатичните промени водят Земята”, добави още Спинрад. Рекордните температури се усетиха във всички елементи на света. Азия записва най-горещия месец в записаната история, Северна Америка и Европа страдаха от рекордни горещини и горски пожари. В сряда в Сицилия бе регистрирана най-високата температура, достигана на Стария континент - 48,8 градуса по Целзий. Експертите на NOAA предвиждат, че 2021 година ще остане в историята като една от десетте най-горещи години въобще.

Климатичните промени провокират катаклизми в целия свят

Освен до горещини и солидни пожари, климатичните промени провокират и от ден на ден наводнения, предизвестяват специалисти. По-топлият въздух притегля повече водни пари, което провокира и по-големи количества дъжд. Преди няколко седмици в Германия и Белгия единствено за две минути се изсипаха количества от дъжд, които нормално падат в границите на два дни. 262 души изгубиха живота си в невижданите наводнения, а прелелите реки наводниха и унищожиха постройки и цели обитаеми места. Възстановяването ще коства милиарди.

От рекордни наводнения бяха наранени Индия и Китай, където също имаше жертви на водната буря. А Турция трябваше да се бори по едно и също време с огромни горски пожари и рискови дъждове. Бразилия пък страда от най-тежката суша от 100 години насам, която съществено заплашва “белите дробове” на планетата - тропическите гори край Амазонка. Наскоро откриватели оповестиха, че вместо да всмукват въглеродния двуокис както преди, огромна част от югоизточната част на Амазония в този момент отделя парникови газове заради продължаващото изсичане на горите.

Броят на мигрантите пораства

Жегите и сушата лимитират достъпа на милиони хора до храна и вода. В Мадагаскар над 1,14 милиона души са застрашени от апетит след години на безмилостна суша. Те са принудени да ядат листа и корени на растения, както и скакалци. Броят на хората, които са били принудени да бягат заради спорове или естествени бедствия, доближи десетгодишен връх през 2020 година: 55 милиона души напуснаха родните си страни. Доклад, оповестен неотдавна от няколко организации, откри, че три четвърти от вътрешните мигранти са жертви на рискови метеорологични условия. Предвижда се в идващите години броят им да се усили.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР