Южна Корея и Полша подписаха споразумение за изграждане на частна

...
Южна Корея и Полша подписаха споразумение за изграждане на частна
Коментари Харесай

Полша и Южна Корея със съвместен проект за атомна електроцентрала

Южна Корея и Полша подписаха съглашение за създаване на частна атомна електроцентрала в Полша, заяви Министерството на индустрията на Южна Корея.

Държавната компания " Korea Hydro & Nuclear Power ", полската енергийна група " ZE PAK " и държавната енергийна компания PGE подписаха писмо за желание в Сеул. Те обявиха, че ще показват прелиминарен проект за строителството до края на тази година, съобщи Анадолската организация.

Документът беше подписан от полския вицепремиер и министър на държавните активи Яцек Сасин и южнокорейския министър на търговията, индустрията и енергетиката Ли Чанг-Янг. Правителствата на двете страни обявиха поддръжката си за инвестицията.

" Изграждането на атомната електроцентрала ще поддържа основната стратегия на страната в региона на нуклеарната енергетика ", съобщи Сасин.

БГНЕС напомня, че Полша избра американската компания " Westinghouse " за построяването на първата си атомна електроцентрала.

Полша и Съединени американски щати реализираха двустранно съглашение за построяването на атомни електроцентрали по американска технология, което e подписано още през 2020 година по време на администрацията на президента Тръмп.

" Потвърждаваме, че нашият план за нуклеарна сила ще употребява надеждната и безвредна технология на @WECNuclear ", написа министър-председателят Матеуш Моравецки в Twitter.

Програмата за нуклеарна енергетика на Полша е ориентирана към построяването на шест нуклеарни блока в две местоположения. Първият би трябвало да бъде подготвен до 2033 година, а останалите пет - до 2043 година /БГНЕС

Варшава / Полша
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР