Йорданка Фандъкова взе участие във форум в Подгорица – Градовете

...
Йорданка Фандъкова взе участие във форум в Подгорица – Градовете
Коментари Харесай

Кметът Фандъкова проведе среща с кмета на Подгорица 

Йорданка Фандъкова взе присъединяване във конгрес в Подгорица – „ Градовете като движеща мощ на смяната в духа на една епоха “ с присъединяване на кметове от района.

В рамките на конференцията Йорданка Фандъкова организира работна среща с кмета на Подгорица Иван Вукович.

По време на срещата двамата се договориха да продължат взаимното си съдействие в областта на зелените политики и околната среда. София и Подгорица ще надграждат работата си в развиването на озеленяването на градовете и предварителната защита на климатичните промени.

София създава стандарти за улично озеленяване благодарение на столични университети (Софийски университет и Лесотехнически университет). Тези стандарти са с рекомендации за създаване, поддържане и запазване, сподели кметът на София Йорданка Фандъкова. В София към този момент са изпълнени планове за зелени решения на линейни обекти. По предложение на Фандъкова Подгорица ще се запознае със софийския опит, експертиза и положителни образци за озеленяване.

Двата града ще работят взаимно и по тематиката за градска подвижност и ръководството на трафика. По време на визитата си в София кметът Вукович посети столичния център за ръководство на трафика, от където Подгорица ще приложи положителни практики и модели за ръководство по отношение на възстановяване на трафика в града.

Освен тематиките свързани с екологията и градска подвижност Подгорица и София ще си сътрудничат и в региона на предварителната защита при естествени бедствия и рецесии. На 10 октомври спешните екипи на Столична община ще вземат участие благодарение на аероплан „ Спартан “ и профилирана техника в интернационално обучение на територията на Черна гора за реакция при земетресение на Западните Балкани. Предвижда се по отношение на учението да се извърши превозване на модула за търсене и избавяне към „ Аварийна помощ и предварителна защита “ на Столична община до летище Тива в Черна гора.

По време на срещата кметът на Подгорица Вукович изрази възхищението си от постигнатото от София през последните години. София е образец за Подгорица по думите му. За него столицата на България, която е натурален сътрудник на сполучливите устойчиви и зелени градове Виена, Лондон, Любляна, продължава да надгражда постигнатото. Зад този образец се вижда дългогодишния управнически опит на кмета на София Фандъкова и по тази причина по думите му „ е чест, че София е подготвена да направлява по-малкия си другар Подгорица “.

На срещата участва и Н.Пр.посланикът на България в Черна гора госпожа Меглена Плугчиева. Тя получи откровени благодарности за работата си в полето на дипломацията в помощ на Черна гора и поддържането на българския интерес в района.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР