Язовирите имат много приложения – помагат за контролиране на нивата

...
Язовирите имат много приложения – помагат за контролиране на нивата
Коментари Харесай

Красивите язовири на България

Язовирите имат доста приложения – оказват помощ за управление на равнищата на реките, доставят питейна и напоителна вода, генерират електричество за милиони хора, дом са на доста типове растения и животни.

Красивите езера на България

Красивите екопътеки на България

Красивите реки на България

 Още от ерата на античните египтяни язовирите играят значима роля за построяването на света подобен какъвто го познаваме през днешния ден. Освен всичко изброено язовирите са и забавна туристическа забележителност и оферират благоприятни условия за спорт (риболов, гребане) и отмора. Предлагаме Ви да разгледате някои от най-красивите български язовири.

Язовир Искър е най-големият по повърхност и размер язовир в България. Според историческия преглед на компания „ Софийска вода “ потребността за изграждане на язовир на река Искър е избрана още 1900 година В началото на 1948 година стартира работата по плановете. Бившият кмет на София инж. Иван Иванов, наказан на гибел от националния съд, е опрощение на пожизнен затвор в подмяна за проектирането на язовир Искър. Той проектира язовира под милиционерско наблюдаване. На 6 септември 1954 година хидровъзелът е публично открит.

Доспат е язовир на река Доспат в Западните Родопи. Разположен на 18,3 км² на 1200 м надм. височина и е измежду най-големите по повърхност и размер в България. В него може да се лови шаран, пъстърва, кефал, костур, червеноперка и каракуда. Наводнените от язовира територии преди са представлявали плодородна котловина, в която се сеели житни култури. Построяването на язовира и наводняването на долината довело до изтегляне на селата ситуирани към язовира.

Язовир Батак се намира на към 1100 м надморска височина в Западните Родопи, област Пазарджик. Изграден е на река Мътница и отстои на 4 км от Батак и на 12 км от Велинград. Площта му е 22 км², а размерът - 309 млн.куб.м. Язовир Батак е завирен през 1959 година на мястото на Баташкото тресавище. Това е желано място за отмора на планина, измежду успокоение и уют, с опция за целогодишен лов на риба. На западния бряг на язовира се намира планинският курорт Цигов чарк, а на другия бряг летовище Дъното.

 Язовир Кърджали е ситуиран на северозапад от Кърджали, стената му е на към 3 км. от града. Изграден е през 1957-1963 г.Атракциите, които се оферират на него са Гребна база, лов на риба, водни колела, опция за водомоторен спорт, заведения на брега, Водноелектрическа централа. През размножителния интервал там се срещат египетският лешояд, черният щъркел, белоопашатият мишелов, а през зимата се населява от към 600 водолюбиви птици. През обособени години са открити черногуш гмуркач, огромен корморан, огромна белочела гъска.

Въча е язовир в Южна България, в региона на Родопите, по поречието на р. Въча и е част от каскадата Доспат-Въча. Осигурява част от питейната вода за Пловдив и се употребява за напояване на Пловдивското поле. Язовирът има най-високата язовирна стена в България - 144,5 м. В язовир Въча вирее огромно многообразие от риба - бял амур, платика, бяла риба, бабушка, каракуда, кефал, костур, скобар, сом, уклей, слънчева риба, шаран, червеноперка и щука.

Със своите 36 километра, язовир Ивайловград е най-дългият язовир в страната. Язовирната стена е в коритото на р. Арда в община Ивайловград, само че басейнът на язовира е огромен и се простира също на територията на общините Маджарово, Любимец и Крумовград. Построен е през 1964 година и има 64 км брегова линия. Водите на язовира са дом на доста типове риба - сом, шаран, бяла риба, костур, кефал, червеноперка, уклей и други. Има условия за упражняване на водни спортове.

Обиколката на язовир Тича е над 100 км – най-голямата язовирна обиколка в България. В язовира могат да се ловят платика, шаран, сом, каракуда, червеноперка, кефал и бяла риба. Най-близкият град е Велики Преслав, който е на по-малко от 10 км от преливната стена. При основаването на язовира под равнището на водите му остават селата и землищата на Виница и Староселка, а жителите им са изселени. При разкопки на могила край язовира е открита неповторима каменна крепостна стена с три кули от V хилядолетие преди Хр.

Студен бунар е язовир ситуиран по междинното течение на река Арда. Със своите 27 км² повърхност, той е втори по величина в България. Тук разнообразието от риба е доста огромно. Язовирът е най-живописният в Родопите. Под стената на язовира има ествествен каньон, наименуван „ Шейтана “ и е единственото сходно естествено създание на Балканския полуостров. Над северния бряг на язовира се извисява връх Юмрука. В централната част на язовира има остров, на който са заселени елени и муфлони.

Язовир Йовковци се намира под село Вълчовци, западно от град Елена. Построен е преди към 20 години на река Веселина. Разположен съвсем напълно на територията на община Елена, водоснабдява градовете Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Златарица, Елена, Габрово и Дряново. Територия от 223 хиляди дка към язовира са оповестени за хигиенно–защитена зона. Във водите му плуват шаран, толстолоб, бяла риба. Мястото е уместно за почивки покрай природата.

Язовир Жребчево се намира в красива подпланинска околност, до селата Баня и Асеновец. Кръстен е на потопеното под него през 1965 година село Жребчево (Атлари).

Разположен на 25 км² повърхност, Жребчево е четвъртият по размер язовир в България, след Мандра, Искър и Студен бунар. Язовирът има доста ръкави с комфортни за лов на риба места.

Язовир Копринка е извънредно привлекателно място за жителите и гостите на Казанлък. Язовирът, чието остаряло име е Георги Димитров, се намира на 390 м н.в. единствено на 7 км западно от града. Разположен е по поречието на река Тунджа в Долината на розите. Представлява огромно хидро-техническо оборудване с повърхност 8,4 кв. км. Водният му размер е 140 млн.куб.м. При строителството на язовир „ Копринка “ е разкопан и напълно изследван тракийският град Севтополис.

 Язовир Огоста се намира в северозападна България и е четвъртият по повърхност и втори по размер неестествен водоем в България. Той събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица, среща се на единствено 600 м. от град Монтана. Строителството му трае 20 година и приключва през 1986 година Още от момента на стартирането си в употреба, язовирът буди подозрения, че е рисков за разположения наоколо гради близките села. Легенда споделя, че поради замърсяването на водата на дъното му живеят големи риби-мутанти.  Язовир Камчия, с повърхност от над 9 000 кв. км, е построен през 1973 година по поречието на река Луда Камчия. Язовирът доставя с питейна вода общините Поморие и Бургас. Характерно за водата му е ниското наличие на нитрати и нарасналото количество на желязо. Местата към брега на язовира дават прелестната опция за къмпинг и лов на риба на каракуда, костур, попче, сом, шаран и други

Инфо: www.fixstay.com

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР