Ясминка ПАВЛОВСКА,Нова МакедонияПрогнозите на лидера на Алианса за албанците Арбен

...
Ясминка ПАВЛОВСКА,Нова МакедонияПрогнозите на лидера на Алианса за албанците Арбен
Коментари Харесай

Албанците в РС Македония искат двукамарен парламент и двунационална държава

Ясминка ПАВЛОВСКА,
Нова Македония

Прогнозите на водача на Алианса за албанците Арбен Таравари за " разумните последствия " за македонското общество и страна, в случай че конституционните промени не бъдат признати и не стартират ефикасни договаряния за участие в Европейски Съюз, водят до една концепция, за която се приказва от години - за двукамарен парламент в районен съд Македония.         
От време на време тази концепция се стартира от албански политици и активирането й има за цел преоформяне на унитарна Македония във федерална страната посредством двукамарен парламент.
Идеята за двукамарен парламент допуска държавната територия да се районира. В предлагането на Таравари за двукамарен парламент се загатва опцията за регионализация - с 20 общини, евентуално един парламент с 20 кмета и един парламент с представители, както е в Конгреса и Сената в Съединени американски щати.
Експерти припомнят, че регионализацията е стъпка към федерализацията, т.е. към по-голяма самостоятелност при вземането на решения от федералните единици, в това число правото на самоопределяне.   
Това е добре познатата формула след разпада на югославската федерация, която мина през кървясъл развой на промяна на националната страна. Изглежда разпадът към момента не е завършил. Всъщност Таравари желае да върне македонската конституция от 1974 година, само че единствено в локалното самоуправление, където общините са имали по-голяма самостоятелност при вземането на решения.
В този подтекст концепцията за двукамарен парламент, все по-често издигана от албанците в Македония, е самобитен коз за пускане на развой на федерализация. Това е формула, съгласно която територията, където албанското население е болшинство, ще получи " право на самоопределяне до разединение ".
Националните мечти евентуално са задействани от извоюваната самостоятелност на Косово, макар че то остава сериозна точка в Западните Балкани, които се стремят към Европейския съюз.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР