Европа е разделена около плана на САЩ да използват замразени

...
Европа е разделена около плана на САЩ да използват замразени
Коментари Харесай

Politico: Планът на САЩ да използват руски активи разделя Европа

Европа е разграничена към проекта на Съединени американски щати да употребяват замразени съветски активи за Украйна, съобщава Politico.

Европейските страни насилствено ще се съгласят с натиска на Съединени американски щати да употребяват облагите от замразени съветски активи, с цел да обезпечат заем до 50 милиарда $ за Украйна. 

 

По време на срещата на финансовите министри от групата на Г-7 от развитите стопански системи в Италия в събота, най-мощните столици на Европейски Съюз желаеха гаранции от Съединени американски щати, че няма да поемат разноските за това, което те считат за обичан план на Вашингтон.

 

От месеци Съединени американски щати упорстват европейските си съдружници да търсят различни способи за набиране на пари за Киев  на фона на опасенията, че  съществуващите средства за раздраната от война страна ще се изчерпят още през идната година.

 

Въпреки че – по думите на изказването си в събота – Г-7 „ реализира прогрес “ по воденото от Съединени американски щати предложение за „ преместване напред “ на бъдещите облаги от активите за заема, страни като Франция и Германия се притесняват, че техните данъкоплатци ще бъдат на куката, в случай че Киев не може да го върне, откакто войната свърши.

 

„ Има обилни механически и правни проблеми “, сподели италианският министър на финансите Джанкарло Джорджети, който председателстваше срещата под председателството на Г-7 на страната.

 

Руските държавни активи бяха замразени в Европа незабавно след нахлуването на президента Владимир Путин в Украйна през февруари 2022 година Оттогава те са вложени и печелят рента. След месеци на различия Съединени американски щати понижиха първичния си проект за изземване на активите в тяхната целокупност и вместо това употребяват лихвата като ливъридж за заем.

 

Европейски Съюз има повече кожа в играта, тъй като държи по-голямата част от замразените активи на Русия, до момента в който американските банки държат единствено нищожно количество средства.

 

" Все още би трябвало да разберем другите разновидности ", сподели немският министър на финансите Кристиан Линднер.

 

" Трябва да оценим икономическите и правни последствия, тъй че е прекомерно рано да бъдем съответни по някои от детайлите на подобен инструмент. "

След месеци на различия финансовите министри, които се събират в Италия, се пробваха да покажат обединен фронт, само че се появиха пукнатини, защото страните от Европейски Съюз демонстрираха единствено хладка поддръжка за проекта.

 

Дипломатите са изправени пред сложна битка за изглаждане на тези разлики преди срещата на водачите на Г-7 в Италия в средата на юни.

Министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко, който участва на срещата на Г-7, сподели, че страната му е евентуално изправена пред бюджетен недостиг от най-малко 10 милиарда $ през 2025 година Той разказа водения от Съединени американски щати проект като „ стъпка в вярната посока “, добавяйки обаче, че поддържа конфискуване на съветските активи в тяхната целокупност.

Европа се тормози, че приемането на предлагането на Съединени американски щати би донесло на Вашингтон PR победа, до момента в който в последна сметка те ще бъдат тези, които заплащат сметката.

 

Според проекта годишната рента върху активите ще се употребява за погашение на заема, само че европейските чиновници имат желание  да начертаят авариен проект, ако активите бъдат върнати на Русия, когато войната завърши.

 

Съществуват свързани опасения, че европейските данъкоплатци ще би трябвало да изкупят парите, в случай че изплащането на дълга на Украйна бъде забавено от нейните кредитори според спокойно съглашение, написа още изданието.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР