Една от причините, поради които ЕС не успя да изпълни

...
Една от причините, поради които ЕС не успя да изпълни
Коментари Харесай

Липсата на взривни вещества пречи на ЕС да помага на Украйна

Една от аргументите, заради които Европейски Съюз не съумя да извърши обещанието си да достави на Украйна 1 млн. артилерийски снаряда, е дефицитът на взривни субстанции, написа английското издание The Economist.

 

Това се дължи на обстоятелството, че " краят на Студената война докара до внезапен спад в търсенето на оръжия и принуди доста европейски производители на взривни субстанции да лимитират активността си, да се слеят или просто да прекратят производството си ", се споделя в обявата.

 

Списанието, базирайки се на експертни оценки, отбелязва, че до момента в който фирмите влагат средства за разширение на индустриалния потенциал, построяването на цех от нулата може да отнеме от три до седем години.

 

Многобройните разпореждания за сигурност и запазване на околната среда също могат да попречват разширението на производството.

Друго предизвикателство е дефицитът на квалифицирани служащи в цялата промишленост, защото младите експерти не желаят да работят с взривни субстанции след довеждане докрай на университет.

Поради тези компликации някои снабдители на боеприпаси търсят експлозиви в други страни.

Индийските и японските производители отчасти запълват тази празнота. Някои специалисти обаче се притесняват, че взривните субстанции, доставени от чужбина, са с по-ниско качество и затова могат да повредят оборудването.

 

Въпреки това в публикацията се споделя, че е реализиран прочут прогрес в производството на снаряди.

Предвижда се до края на 2024 година годишното произвеждане на снаряди в Европейски Съюз да достигне поне 1,4 млн. броя, спрямо към 500 000 броя преди година.

 

" И въпреки всичко това не е задоволително, с цел да се помогне на украинците, страдащи от апетит за артилерийски муниции ", заключи The Economist.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР