Японският министър-председател Фумио Кишида обяви днес, че ще присъства на

...
Японският министър-председател Фумио Кишида обяви днес, че ще присъства на
Коментари Харесай

Фумио Кишида ще бъде първият японски премиер, участващ в среща на върха на НАТО

Японският министър-председател Фумио Кишида разгласи през днешния ден, че ще участва на срещата на НАТО в края на юни в Мадрид. Така той ще стане първият японски министър председател, участващ в подобен конгрес, съобщи Франс прес.

Срещата на военно-политическия съюз, която ще се състои от 28 до 30 юни в испанската столица, се привиква в основен миг, на фона на вилнеещата от края на февруари руско-украинска война.

Япония не е част от НАТО и конституцията ѝ е пацифистка. Тя обаче е непосредствен съдружник на Съединени американски щати и част от страните от Г-7, и участваха в налагането на наказания против Русия, както и доставката на съоръжение в Украйна.

" Като единствената азиатска страна в Г-7 дипломатическите благоприятни условия на Япония са тествани ", съобщи пред публицисти Кишида, напомняйки че опитите за едностранна смяна на статуквото със мощ не би трябвало да се толерират “никъде по света “.

Кишида означи, че ще е първият японски министър председател, участващ в среща на НАТО, и добави, че има намерение да употребява случая да подчертае връзките сред опасенията за сигурността в Европа и Азия, където геополитическите упоритости на Китай, съдружник на Русия,тревожат Токио.

Премиерът провежда в края на май в Токио среща на така наречен " Четворка " (неофициален съюз сред Япония, Съединени американски щати, Австралия и Индия), чиято цел е да бъде контраст на възходящото въздействие на Китай в Азиатско-тихоокеанския район, напомни Франс прес.

" Украйна може да бъде Източна Азия на утрешния ден ", съобщи в петък Кишида на конференция за районната сигурност, състояла се в Сингапур.

Швеция и Финландия, които имат предпочитание да станат членове на НАТО, само че сега са възпрепятствани от отхвърли на Турция, също ще вземат участие в срещата в Мадрид. Участие в нея ще вземе и новият южнокорейски президент - първо такова присъединяване и за Сеул.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР