Комисията по труда и социалната политика не подкрепи предложението на

...
Комисията по труда и социалната политика не подкрепи предложението на
Коментари Харесай

Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 11%, НОИ вече взел решението

Комисията по труда и обществената политика не поддържа предлагането на ПП-ДБ за осъвременяване на пенсиите с 11%, тъй като то към този момент е реалност, съобщи кореспондент на " Фокус " .

Формалният мотив за провеждането на това изключително съвещание на комисията беше предлагането на ПП-ДБ Народното събрание да задължи " представителите на Министерския съвет в надзорния съвет на Националния застрахователен институт (НОИ) да поддържат решение за осъвременяване на пенсиите с 11% ".

Такова решение обаче към този момент беше взето от надзорния съвет на Национален осигурителен институт още на 14 май и по тази причина и предлагането не беше подкрепено през днешния ден. На комисията не участваха представители на " Възраждане " и Движение за права и свободи, само че все пак - кворум имаше. ГЕРБ участваха, само че не участваха в гласуването на плана на решение. Така от 21 членове на комисията и присъстващи 12, гласоподаваха единствено 7 депутати. " За " плана гласоподаваха 5 депутати от ПП-ДБ и един от Българска социалистическа партия, а представителят на Има Такъв Народ гласоподава с " въздържал се ".

Казусът породи откакто от ПП-ДБ оповестиха, че служебният кабинет се пробва да открадне 100 млн. лева, планувани за пенсионерите. Причина е изминал в медиите план на отчет на Национален осигурителен институт, в който държавното управление предлага да актуализира пенсиите не с 11%, а с 10% от 1 юли като се скрива, съгласно ПП-ДБ, зад аргумента, че инфлацията е по-ниска.

Становището на институциите Заместник-министърът Лазар Лазаров разяснява, че

" Веднага след приключването на вътрешния документ на Национален осигурителен институт в медиите, министърът е направил своята поръчка, че ще предприеме дейности за иницииране на предложение до Надзорния съвет на Национален осигурителен институт за осъвременяване на пенсиите от 1 юли с 11 на 100. От тази позиция претекстовете на плана за решение не отразяват задоволително съответно все още фактическата конюнктура ", сподели зам.-министърът Лазар Лазаров. 

Той акцентира, че единственият орган, който има отношение към този въпрос е точно надзорния съвет. " Това 11% нарастване на пенсиите се съдържа имплицитно в наредбата в Закона за бюджета на ДОО за 2024 година ", добави Лазаров. 

Депутатът от ПП-ДБ Искрен Арабаджиев отхвърли задачата да е била медийно внимание, отбелязвайки, че желанието на групировката е да се среща с гласоподаватели в акцията.

Георги Гьоков от Българска социалистическа партия означи, че сме в предизборна акция. " Недопустимо е Надзорният съвет да допусне вътрешни документи да излязат в общественото пространство, тъй като след появяването им, е имало съществено напрежение в обществото. Излишно е съвещанието на комисията през днешния ден и съвещанието на Народното събрание на следващия ден. Решението е взето, обществото е успокоено ", сподели още Гьоков.

Деница Сачева от ГЕРБ счита съвещанието на комисията за загуба на време. " Размерът на минималната пенсия е определян в бюджета на ДОО и е взето под внимание това 11-процентно нарастване. Няма случай в последните 30 години, в които надзорът на Национален осигурителен институт да взема решения, които да са в ущърб на жителите ", добави Сачева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР