Всеки удар на сърцето предизвиква колебания в артериалното налягане, които

...
Всеки удар на сърцето предизвиква колебания в артериалното налягане, които
Коментари Харесай

Какво означават близките граници на кръвното налягане?

Всеки удар на сърцето провокира съмнения в артериалното налягане, които разкриват доста за здравословното ни положение. Границите на кръвното налягане – горната (систолично) и долната (диастолично) – са индикатори, които би трябвало прецизно да следим, с цел да предотвратим и управляваме разнообразни здравословни проблеми.

В тази публикация ще разгледаме какво значат тези граници и какво ни приказват за нашето здраве. Какво е кръвно налягане? Кръвното налягане е силата, с която кръвта притиска стените на артериите. При здрав човек естествените равнища на кръвното налягане са към 120/80 ммHg, само че всичко е строго самостоятелно и зависи от възрастта, и разнообразни болести. Разликата сред двете граници се назовава пулсово налягане и естествените му стойности са към 30-50 пункта.

Горна и долна граница на кръвното налягане

Горна граница (систолично налягане) Горната граница демонстрира налягането в миг, когато сърцето изтласква кръвта в артериите. Тя се въздейства основно от работата на сърцето и отразява какъв брой мощно и дейно сърцето изпомпва кръв.

Долна граница (диастолично налягане) Долната граница отразява налягането при разпределяне на сърдечния мускул, когато артериите се разхлабват. Тя е обвързвана с неврохуморалната регулация, която протича в бъбреците и кръвоносните съдове. От какво зависят двете граници на кръвното налягане? Горната граница зависи най-вече от сърцето, до момента в който долната е обвързвана с бъбреците и кръвоносните съдове. Сърцето дефинира силата на изпомпване на кръвта, а бъбреците контролират размера на кръвта и съдовото противодействие посредством хормонални механизми.

Изолирана систолична хипертония

Изолираната систолична хипертония е положение, при което горната граница на кръвното налягане е нараснала. При младежите това може да се дължи на проблеми с вегетативната нервна система. Възрастните хора постоянно страдат от това положение в резултат на атеросклероза. Други аргументи за нараснало систолично налягане могат да бъдат аритмии, нарушавания в щитовидната жлеза, сърдечни пороци и други болести. Лечението варира според от аргументите и самостоятелните особености на пациента.

Промяна в пулсовото налягане

Пулсовото налягане е разликата сред горната и долната граница на кръвното налягане и би трябвало да бъде към 30-50 пункта. Рязката смяна в тези стойности може да е сигнал за сериозен проблем и изисква незабавна лекарска интервенция. Причините за промени в пулсовото налягане могат да бъдат свързани с вертебробазиларна непълнота или остеохондроза на шийния отдел на гръбначния дирек. Заболяванията на опорно-двигателната система и ендокринните болести също могат да повлияят на кръвното налягане.

Важно е да се означи, че всички лекарства за нормализиране на артериалното налягане работят по едно и също време и на двете граници, а освен на нарасналата или намалената.

Границите на кръвното налягане ни дават скъпа информация за положението на нашето сърце, бъбреци и кръвоносни съдове. Редовното следене на тези стойности и консултацията с доктор при промени са основни за поддържане на положително здраве. Разбирането на това какво ни приказват околните граници на кръвното налягане може да ни помогне да предотвратим съществени здравословни проблеми и да водим по-здравословен метод на живот, осведоми actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР