Японските акции оглавиха спада на азиатските пазари днес, като инвеститорите

...
Японските акции оглавиха спада на азиатските пазари днес, като инвеститорите
Коментари Харесай

Азиатските акции поевтиняват, петролът поскъпва в началото на седмицата

Японските акции оглавиха спада на азиатските пазари през днешния ден, като вложителите реагираха на оповестените стопански данни за Китай, включително и на данните за Брутният вътрешен продукт за първото тримесечие.

Японският показател Nikkei 225 се понижаваше с 1.8%, откакто акциите на Fast Retailing и SoftBank Group записаха спад от по над 1%. Индексът Topix отчиташе намаляване от 1.59%.

Китайските показатели също бележат спад за деня, като главният показател на борсата в Шанхай губеше 0.88%, а този на борсата в Шънджън отчиташе намаляване от 0.733%.

Брутният вътрешен продукт на Китай регистрира по-бърз растеж от упования през първото тримесечие на годината, стана ясно през днешния ден. Икономиката на страната регистрира 4.8% растеж през първите три месеца на година при предварителни упования за покачване от 4.4% на годишна база.

Продажбите на дребно обаче падат с 3.5% % на годишна база при предстоящо намаляване от 1.6%.

Данните идват на фона на най-тежката вълна от COVID-19 в страната от две години. Финансовият и индустриален център Шанхай е измежду най-засегнатите.

Южнокорейският показател Kospi също записа намаляване. Азиатско-тихоокеанският показател на MSCI отчиташе спад от 0.35%.

Азиатските акции работят внимателно при започване на седмицата, до момента в който вложителите възприемат решението на Централната банка на Китай за облекчаването на условията за запасите на централните банки в Китай, споделят анализатори от основаната в Сингапур OCBC Treasury Research, представени от CNBC.

“Това е най-малкото намаляване, откогато Китай показа промяната във връзка с условията за запасите на банките през 1998 година,” показват анализаторите.

В петък Централната банка на Китай също по този начин ненадейно остави без смяна основен лихвен %, макар упованията за спомагателни тласъци.

Пазарите в Австралия и Хонконг са затворени през днешния ден.

Валути и нефт

Доларовият показател, който следи представянето на $ по отношение на шест други съществени валути, беше на равнище от 100.553, продължавайки да се задържа над равнището от 100.4.

Японската йена се търгуваше на равнище от 126.47 по отношение на $, откакто предходната седмица поевтиня от под равнището от 125. Австралийският $ се разменяше против 0.7385 щатски $.

Цените на петрола регистрират покачвания в азиатската сесия, като фючърсите на Брента нарастват с 1.32% до 113.18 $ за барел. Тези на щатския зной недопечен нефт (WTI) регистрират покачване в цената от 1.2% до 108.23 $ за барел.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР