Японски биолози откриха неочаквано влияние на имунната система върху обмена

...
Японски биолози откриха неочаквано влияние на имунната система върху обмена
Коментари Харесай

Ново 20! Имунната система виновна за лошото настроение

Японски биолози откриха ненадейно въздействие на имунната система върху обмена на веществата в нервните кафези, заяви Лайф, представен от Българска телеграфна агенция. Активираните и неограничени от специфични протеини Т-лимфоцити лишили от кръвотока огромна част от молекулите тирозин и триптофан. Тези аминокиселини са с ролята на прародители за невромедиаторите допамин и серотонин, които са от значително значение за поддържане на обикновено въодушевление. Недостигът им води до нараснала тревога и подтиснатост.

При опасност от зараза се задействат имунни кафези, в частност Т-лимфоцити. При това в тях се преустройва метаболизмът, само че до момента бе незнайно по какъв начин това въздейства върху обмена на обществата в организма. За да намерят отговор на този въпрос, учените прибегнали до опити с мишки, у които е изключен генът PD1. Той кодира едноименния протеин, който лимитира интензивността на Т-лимфоцитите и по този метод пази организма от автоимунни заболявания.

В кръвния серум у гризачите, при които действието на Т-лимфоцитите не било лимитирано от PD1, имало доста по-малко тирозин и триптофан, в сравнение с у животните от контролната група. Било изяснено, че тези аминокиселини били погълнати от имунни кафези, които ги лишили от неврони. Въз основа на въпросните аминокиселини невроните създават невромедиаторите допамин и серотонин.

Те обезпечават обикновено и приповдигнато въодушевление, а допаминът е забъркан също в регулирането на придвижванията. Недостигът на невромедиатори повлиял върху държанието на мишките. Лишените от PD1 гризачи се движели по-малко и по-често били тревожни. Оказало се, че активирането на имунната система в отговор на зараза въздейства върху доста органи.

Резултатите от проучването са оповестени в Nature Immunology.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР