Япония взе решение да отклони част от своите доставки на

...
Япония взе решение да отклони част от своите доставки на
Коментари Харесай

Япония се притича на помощ на Европа с LNG танкери

Япония взе решение да отклони част от своите доставки на полутечен природен газ (LNG) към Европа в отговор на апелите за това от страна на Съединени американски щати и Европейския съюз, предава Reuters. Допълнителните колета се чака да дойдат този и идващия месец.

Страната ще пренасочи към Европа остатъците си от полутечен природен газ, като някои товари към този момент пътуват за Стария континент и се чака да дойдат този месец и през март “, съобщи министърът на стопанската система, търговията и индустрията на Япония Коити Хагиуда.

Той добавя, че решението е взето, откакто са обезпечени задоволителни количества за вътрешния пазар. Обемът и периодите на доставките към този момент не се прецизират.

Ходът идва, защото континентът е изправен пред догадка на лимитирани доставки на природен газ, защото напрежението в Източна Европа остава високо. Още през януари стана ясно, че Съединени американски щати търсят различни източници на синьо гориво за Европа, ако Русия приключи преноса през Украйна. След това беше обявено, че Съединените щати към този момент са изпратили над 20 газови танкера в Европа като опция на съветския газ.

По информация на The Wall Street Journal, американските управляващи са провели видеоразговори с публични лица от целия свят в опит да убедят купувачите в Южна Корея, Япония и други страни, които към този момент са платили за доставките на газ, да ги пренасочат към Европа.

Европа внася над 40% от естествения си газ точно от Русия. Потенциалният удар върху тези доставки, ако Русия нападне Украйна, е тласък за Европейски Съюз да диверсифицира незабавно своя газов микс с други страни.

Преди седмица стана ясно, че „ Газпром “ усилва газа за Европа за първи път от два месеца. През януари от съветския газов колос оповестиха, че европейските газови складове са рекордно празни.

Голям фактор за повишаването на газа в Европа е точно ниското равнище на запълняемост на европейските газохранилища. Освен това за високите цени способства и лимитираното предложение от главните снабдители на синьо гориво и към момента огромното търсене на полутечен газ от Азия.

Историческият най-много в цената от 2190.4 $ за 1000 куб. м газ беше доближат в края на декември 2021 година Тази стойност е няколко пъти по-висока от междинните цени на пазара през предходните зима и пролет.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР