Япония планира да се върне към използването на повече ядрена

...
Япония планира да се върне към използването на повече ядрена
Коментари Харесай

Япония се връща към ядрената енергия и бе окуражена за това

Япония възнамерява да се върне към потреблението на повече нуклеарна сила. Тове решение бе признато задушевно от Международната енергийна организация (IEA).

Това е „ доста добра и обнадеждаваща вест “, сподели един от шефовете на организацията.

В сряда министър-председателят на Япония сподели, че страната му ще рестартира повече неработещи атомни електроцентрали и ще прегледа опцията за създаването на реактори от последващо потомство. Коментарите на Фумио Кишида, докладвани от Ройтерс, се основават на забележки, направени от него през май.

Те идва във време, когато Япония - най-големият вносител на сила, търси способи да се оправи с несигурността на международния енергиен пазар и войната сред Русия и Украйна.

Вчера Кейсуке Садамори, шеф на офиса на IEA за енергийни пазари и сигурност, се изрече позитивно за тактиката на Япония.

„ Това е... доста добра и окуражаваща вест както във връзка с сигурността на енергийните доставки, по този начин и във връзка с смекчаването на изменението на климата “, сподели той, добавяйки, че Япония „ изгаря доста изкопаеми горива, с цел да запълни празнината от неналичието на нуклеарна сила от случая във Фукушима ”, изясни Садамори, като акцентира в изявлението си, че пазарът на изкопаеми горива сега е извънредно под напрежение, написа CNBC.

По думите му, рестартирането на атомните централи на Япония е добра вест и значи, че ще бъде освободено доста количество полутечен газ на международния пазар.  

Садамори съобщи още, че построяването на нови атомни централи ще отнеме доста време. Той посочи, че министър-председателят Кишида в изявлението си е показал, че страната ще се концентрира върху нови типове атомни електроцентрали, в това число SMR – дребни модулни реактори.

„ Те към момента са главно в стадий на развиване, тъй че … би трябвало да ускорим тези разработки “, добави Садамори. По-важните аспекти са, твърди той, рестартирането на съществуващите съоръжения и удължаването на живота на съществуващите съоръжения.

Връщането към нуклеарните мощности на страната е огромна смяна в политиката й.

По думите на Садамори, публичните настройки са най-трудната част, с която властта би трябвало да се оправи.

Позовавайки се на „ сложни обстановки на енергийния пазар “, както и на „ доста стегнатия пазар на електрическа енергия “ в Япония, Садамори сподели, че публичните настроения в страната въпреки всичко се „ трансформират малко “.

„ Виждаме повече хора, които поддържат рестартирането на атомните електроцентрали, въз основа на … скорошни изследвания на огромните японски вестници “, добави той.
 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР