Япония, която е страната с най-застаряващото население в цял свят,

...
Япония, която е страната с най-застаряващото население в цял свят,
Коментари Харесай

Роботи ще се грижат за 80% от възрастните хора в Япония до 2020 г.

Япония, която е страната с най-застаряващото население в целия свят, ще опита да компенсира дефицита на болногледачи, като последователно наложи потреблението на нови роботи, които ще оказват помощ за грижите за възрастните хора, съобщи „ Гардиън “.

Разработчиците са съсредоточили напъните си върху елементарни роботизирани устройства, които ще оказват помощ на възрастните хора да стават от леглото и да се качват на инвалидната количка.

Правителството обаче преглежда по-широк набор от евентуални приложения на роботите, като неотдавна в листата с целите бяха включени системи, които могат да плануват по кое време пациентите имат потребност да употребяват тоалетната.

Доктор Хирохиса Хирукава, които е шеф на отдела за проучване на нововъведенията в региона на роботиката в Японския народен институт за напреднали индустриални науки и технологии, съобщи, че задачата на новите роботи е да понижат работата на медицинския личен състав и да покачат автономността на хората, които към момента живеят по своите домове.

„ Роботиката не може да позволи всички тези проблеми, само че тя може да способства за превъзмогването на някои от тези компликации “, добави той.

Хирукава сподели още, че сходни роботи има единствено в 8% от домовете за остарели хора в Япония, отачсти поради високата цена на роботите и частично поради „ настройките на някои хора, които имат вяра, че тези грижи би трябвало да бъдат обезпечавани от човешки същества “.

„ Нормално е в началото да има психическа опозиция за хората, които получават грижите “, добави докторът.

Изследователският център на Хирукава работи по държавен план, който през последните пет години оказва помощ на 98 производителя да тества роботи-медицински сестри, като 15 от тях към този момент са създали артикули, които са пуснати на пазара.

С цел ограничение на разноските и сложността на направа, тези роботи към момента не наподобяват като хора и не приказват с потребителите, а употребяват интелигентни технологии, с цел да оказват помощ на хората в съответни обстановки.

Един образец за това е робот за градска подвижност, чиито датчици разпознават придвижване по или против надолнище и реагират надлежно с увеличение на скоростта или включване на автоматизирани спирачки.

Следващите изследвания включват портативно устройство, което насочва хората към тоалетната, предвиждайки техните потребности авансово.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР